ÎNCĂLZIRE GLOBALĂ | Africa, regiunea cea mai afectată de fenomene meteo extreme

  • 08 Noiembrie 2016 18:10
ÎNCĂLZIRE GLOBALĂ | Africa, regiunea cea mai afectată de fenomene meteo extreme

Aproape jumătate din statele cele mai grav afectate de fenomene meteo extreme se află pe continentul african, potrivit unui raport publicat marți la Marrakech cu prilejul conferinței ONU pentru climă (COP22), scrie Agerpres.

Africa este în special vulnerabilă la efectele schimbării climatice, potrivit lui Srinke Kreft, autorul principal al celui de-al 12-lea ''Indice anual al al riscurilor climatice'', publicat de ONG-ul Germanwatch.

În mod general, statele sărace sunt cele mai expuse ravagiilor provocate de furtuni, canicule, inundații sau perioadele de secetă, fenomene a căror intensitate și frecvență crește ca urmare a efectului încălzirii globale.

"Repartiția evenimentelor climatice nu este echitabilă", susține Kreft, care indică că statele în curs de dezvoltare nu sunt responsabile, din punct de vedere istoric, decât într-o foarte mică măsură de emisiile de gaze cu efect de seră aflate la originea acestor modificări.

Indicele Germanwatch centralizează evenimentele extreme din 180 de state, în special pe baza datelor asiguratorului german MunichRe.

În 2015, cele zece state cele mai afectate au fost în ordine Mozambic, Republica Dominicană, Malawi, India, Vanuatu, Birmania, Insulele Bahamas, Ghana, Madagascar și Chile.

Din 1996 în 2015, aproape 11.000 de episoade de fenomene extreme au ucis peste jumătate de milion de persoane în lumea întreagă, conform raportului. Furtunile, valurile de căldură și inundațiile au generat pagube de peste 3.000 de miliarde de dolari în perioada amintită.

În cursul celor două decenii, statele cele mai afectate sunt Honduras, Birmania și Haiti. Filipine, Bangladesh, Pakistan, Vietnam și Thailanda au fost de asemenea afectate, atât din punct de vedere al victimelor cât și financiar.

Anul trecut, raportul a stabilit că statele cele mai afectate din 2014 au fost Serbia, Afganistan și Bosnia-Herțegovina.

Cea de-a 22-a conferință a ONU dedicată climei se desfășoară până la data de 18 noiembrie și are drept temă principală concretizarea acordului mondial împotriva încălzirii — care a fost obținut în decembrie 2015 la Paris.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău