Încă un partid declară boicot referendumului anti-Chirtoacă

  • 06 Octombrie 2017 09:57
Încă un partid declară boicot referendumului anti-Chirtoacă

Partidul Liberal Reformator (PLR) anunță că va boicota referendumul pentru revocarea din funcție a primarului de Chișinău, Dorin Chirtoacă.

Formațiunea consideră referendumul drept o acțiune politică a PDM și PSRM.

Referendumul, așa cum a fost conceput politic și girat instituțional spre executare cu implicarea sistemului judecătoresc corupt și a instituțiilor statului capturate este o acțiune hibrid a Partidului Socialiștilor și a Partidului Democrat de testare a capacității de polarizare a electoratului capitalei în perspectiva alegerilor parlamentare din anul viitor, având drept beneficiare cele două partide con-lucrătoare”, se arată într-o declarație a PLR.

În același timp, formațiunea acuză PL că s-ar face vinovat de situația din municipiul Chișinău. „Partidul Liberal și liderul acestuia, Mihai Ghimpu, poartă întreaga răspundere politică pentru starea deplorabilă în care a ajuns Chișinăul”.

În acest context, PLR declară că va boicota referendumul. „Ca partid anti-oligarhic, unionist și pro-european, PLR va face tot posibilul, inclusiv prin grupul său de consilieri, dar și îndemnându-și membrii și simpatizanții, să nu participe la această farsă impusă a Referendumul de demitere a Primarului General al Municipiului Chișinău”.

Amintim că Partidul Socialiștilor a inițiat organizarea unui referendum pentru demiterea ui Dorin Chirtoacă. Plebiscitul va avea loc la 19 noiembrie.

Partidul Liberal a îndemnat cetățenii să boicoteze referendumul. PAS, PDM, PUN și PNL au anunțat că boicotează referendumul. PPDA consideră referendumul drept un troc politic între PSRM și PDM, și consideră că Dorin Chirtoacă ar trebui să-și dea demisia.

Pentru organizarea referendumului vor fi cheltuiți aproape 9 milioane de lei. Referendumul va fi valabil în cazul în care la el vor participa cel puțin 1/3 din alegătorii înscriși în liste.

Potrivit Codului electoral, pentru demiterea primarului prin referendum este necesar să voteze cel puțin același  număr de alegători câți au votat pentru alegerea sa. La alegerile locale din 2015, pentru Dorin Chirtoacă au votat peste 163 de mii 500 de alegători.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chişinău
22 °C
Cer senin
Umiditate:88 %
Vint:2,6 m/s
Vin
22 °C
Sâm
23 °C
Dum
22 °C
Lun
20 °C
Mar
20 °C

Curs oficial BNM 20 Iulie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3301 -0.0438
USD 16.6631 -0.0076
RON 4.1508 -0.0109
UAH 0.6307 -0.0015
RUB 0.2622 -0.0022
Arhivă Radio Chișinău