Încă șase redacții și un blog au semnat Codul deontologic al jurnalistului

  • 02 Iunie 2018 10:42
Încă șase redacții și un blog au semnat Codul deontologic al jurnalistului

Încă șase redacții și un blog au semnat Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova, în redacție nouă, în cadrul campaniei lansate de Consiliul de Presă: „Presa poate fi responsabilă. Semnăm Codul Deontologic!”.

Este vorba despre postul de televiziune TV8, postul Radio Plai, portalurile Ziarulnational.md, TV8.md, Buzz.md, ziarul „Adevărul de Anenii Noi” și blogul Elenarobu.md, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Consiliului.

Potrivit jurnalistei TV8, Mariana Rață, semnarea documentului este importantă pentru că te responsabilizează. Este regretabil faptul că unele instituții media nu au semnat încă Codul, dar probabil sunt acele instituții care își permit zilnic să încalce prevederile documentului, spune jurnalista. Semnezi sau nu acest Cod, acest lucru nu te absolvă de responsabilitatea de a-l respecta. Codul Deontologic funcționează peste tot în lume, iar prevederile lui, mai ales după modificările operate, răspund standardelor jurnalismului din întreaga lume, a mai spus Mariana Rață.

Lucia Bacalu, directorul ziarului local Expresul de Ungheni, spune că, din păcate, niciun fel de Cod nu poate să-l responsabilizeze pe jurnalist dacă acestuia îi lipsește bunul simț și profesionalismul. „Semnarea Codului, mai degrabă, este un gest simbolic, o dovadă că împărtășești valorile și prevederile lui”, a spus jurnalista.

Directorul Centrului de Investigații Jurnalistice, semnatar al Codul deontologic, Cornelia Cozonac, consideră că este important ca toate redacțiile, dar și jurnaliștii aparte să semneze Codul, deoarece, doar atunci când vor fi reguli unice pentru jurnaliști, va fi mult mai multă corectitudine în presă. Codul deontologic este și un instrument de auto-reglementare. „Jurnaliștii trebuie să-și reglementeze activitatea în funcție de conduita în media. Dacă vine o altă structură să ne reglementeze, atunci ar fi o ingerință în activitate. Or noi, presa, ne bucurăm de o libertate care înseamnă foarte mult”, a menționat directorul Centrului de Investigații Jurnalistice.

Consiliul de Presă îndeamnă redacțiile care încă nu și-au declarat încă public adeziunea la normele profesionale să semneze Codul deontologic, expediind un mesaj de confirmare la adresa electronică a Secretariatului Consiliului de Presă sau completând un formular pe pagina web www.consiliuldepresa.md.

Consiliul de Presă încurajează redacțiile semnatare să-și informeze publicul despre acest fapt, afișând pe pagina web a instituției sau în alt mod, în funcție de platforma media pe care o reprezintă, o mențiune prin care să anunțe că redacția este semnatară a Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova.

Până în acest moment, Codul a fost semnat de 104 instituții de presă și organizații din domeniul mass-media.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău