Încă o țară din Europa uimește prin modelul luptei contra Covid-19. Are printre cele mai mici rate de infectare și o economie de succes

  • 26 Septembrie 18:18
Încă o țară din Europa uimește prin modelul luptei contra Covid-19. Are printre cele mai mici rate de infectare și o economie de succes

Finlanda a avut cu 90% mai puține decese de coronavirus pe cap de locuitor decât Suedia, iar economia sa a fost afectată mai puțin în prima jumătate a anului. Chiar și acum, când restul Europei este îngrijorat din pricina unui nou val de cazuri, Finlanda are una dintre cele mai scăzute rate de infectare de pe continent, scrie DIGI24.ro.

Potrivit sursei citate, Finlanda a avut cu 90% mai puține decese de coronavirus pe cap de locuitor decât Suedia, iar economia sa a fost afectată mai puțin în prima jumătate a anului. Chiar și acum, când restul Europei este îngrijorat din pricina unui nou val de cazuri, Finlanda are una dintre cele mai scăzute rate de infectare de pe continent, relatează Financial Times, citat de Mediafax.

Experții au spus că abordarea Finlandei – și cea similară a Danemarcei și a Norvegiei, și anume adoptarea de măsuri restrictive rapide, dar nu totale, pentru a controla pandemia, iar apoi redeschiderea după câteva luni, a fost una dintre cele mai de succes din Europa.

O mare diferență între Finlanda și toate celelalte țări europene este concentrarea sa asupra pregătirii și a modului de acțiune în situații de urgență la nivel național, atitudine născută din experiența pe care a avut-o țara în timpul războiului din 1939-1940 împotriva Uniunii Sovietice.

Renumită pentru stocurile sale de echipamente medicale și de protecție în caz de urgență

Legea privind starea de alertă menționează în mod explicit pandemiile și a fost aplicată pentru prima dată după cel de-al doilea război mondial, Finlanda fiind renumită pentru stocurile sale de echipamente medicale și de protecție în caz de urgență, atunci când întregul continent trăia lipsuri acute.

Anders Tegnell, epidemiologul de stat al Suediei, a declarat: „Nivelul lor de pregătire depășește cu mult Suedia. Dar, desigur, dacă ai un vecin ca Rusia și ai dus războaie cu ei dintotdeauna... ”

Pekka Nuorti, profesor de epidemiologie la Universitatea din Tampere, precizează: „Finlanda are o lungă tradiție în răspunsul la crize, iar oamenii tind să fie uniți atunci când apare criză. Ceea ce a fost remarcabil atunci când au fost puse în aplicare restricțiile au fost schimbările în comportamentul populației” , observându-se o reducere în proporție de 75% a contactului fizic dintre oameni. „O pandemie este într-adevăr o oglindă a funcționării și a organizării întregii societăți în ansamblu” , a mai adăugat acesta.

10 infecții la un milion de persoane

În Finlanda cazurile de infectări pe cap de locuitor sunt la cel mai înalt nivel de la jumătatea lunii mai și în ultimele două săptămâni s-au triplat, dar chiar și așa, sunt încă la nivelul de 10 noi infecții la un milion de persoane, comparativ cu peste 50 de cazuri la un milion, așa cum se întâmplă în Marea Britanie și în Danemarca.

Experții spun că Finlanda a fost ajutată de poziția sa la periferia Europei și a fost afectată de virus mai târziu decât unele țări europene. Dar Johan Strang, profesor de studii nordice la Universitatea din Helsinki, a declarat că abordarea finlandeză este demnă de remarcat, referindu-se la atitudinea populației față de deciziile guvernului: „Au fost calmi, în sensul că pot implementa măsuri destul de drastice fără ca cineva să-i pună la îndoială. Finlanda a fost mai bine pregătită pentru acest lucru decât Suedia”, a spus el.

Finlanda are cele mai stricte criterii din Europa pentru cei care vin din străinătate. Dar, pe de altă parte, carantina impusă în Finlanda – la fel ca și Norvegia și Danemarca – a fost mai puțin severă decât în mare parte a Europei, magazinele rămânând deschise și transportul public în funcțiune și fără stare de izolare.

Finlanda pare să fi utilizat această stare de carantină cu înțelepciune, dezvoltându-și capacitatea de testare și de urmărire a contactelor. În Finlanda sunt implicate multe persoane în urmărirea contactelor, iar dintr-o populație de 5,5 milioane de locuitori, 2,1 milioane de oameni au descărcat o aplicație în acest sens, a precizat Mika Salminen, director de securitate sanitară la agenția finlandeză de expertiză în domeniul sănătății.

„Sperăm că aceste măsuri, împreună cu restricțiile locale și regionale limitate, precum și utilizarea sporită a măștilor vor diminua al doilea val” , a adăugat acesta.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
11,15
Nori împrăștiați
Umiditate:81 %
Vint:0,39 m/s
Fri
12
Sat
8
Sun
8
Mon
11
Tue
10

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău