Încă o țară anunță cazuri suspecte de hepatită la copii. Trei dintre ei ar putea avea nevoie de transplant de ficat

  • 07 Mai 2022 13:59
Încă o țară anunță cazuri suspecte de hepatită la copii. Trei dintre ei ar putea avea nevoie de transplant de ficat

Autoritățile sanitare argentiniene anchetează 8 cazuri de hepatită severă de origine necunoscută la copii, a confirmat vineri ministrul sănătății, Carla Vizzotti, relatează EFE, potrvit ziare.com.

Într-un interviu acordat postului Radio 10, Carla Vizzotti a precizat că "există o alertă privind cazurile de hepatită la copii care apar în lume", notează sursa citată. "În Argentina avem 8 cazuri suspecte, dintre care 5 au fost testate pozitiv cu adenovirus iar alte patru sunt investigate", a susținut titulara sănătății, care a precizat că niciunul unul dintre minori nu a avut nevoie de transplant, deși trei dintre ei suferă de "hepatită severă" și ar putea avea nevoie de o asemenea intervenție.

Ministerul Sănătății din Argentina informase în urmă cu câteva zile despre detectarea primului caz de hepatită de origine necunoscută la un minor de opt ani din orașul Rosario, în provincia Santa Fe (centro).

Titulara sănătății a clarificat însă vineri că atât respectivul caz cât și celeilalte 7 sunt considerate cazuri suspecte care în prezent sunt investigate. Potrivit Ministerului, cele 8 cazuri nu au fost clasificate deocamdată drept "hepatită severă de origine necunoscută".

Potrivit, Organizației Mondiale a Sănătății, până în prezent au fost raportate în întreaga lume 228 de cazuri de hepatită infantilă severă de origine necunoscută. Majoritatea au fost înregistrate în regiunea europeană, dar au fost detectate cazuri și în cele două Americi, în regiunea Pacificului Occidental și în Asia de Sud-Est.

Primul caz de hepatită infantilă severă de origine necunoscută a fost consemnat în data de 5 aprilie în Marea Britanie la copii cu vârsta sub 10 ani și fără alte afecțiuni, iar de atunci au fost localizate cazuri similare în Spania, Belgia, Danemarca, Italia, SUA și Indonezia, printre altele.

Potrivit OMS, vârsta pacienților variază de la bebeluși de o lună și până la adolescenți de 16 ani, iar majoritatea nu prezintă simptome de febră și nici virusul asociat diferitelor tipuri de hepatită cunoscute (A, B, C, D și E).

Până în prezent, patru minori au murit din cauza acestei tulpini necunoscute, care produce dureri abdominale, diaree, vărsături, iar a zecea parte dintre cei afectați au avut nevoie de un transplant de ficat. OMS a recomandat statelor membre să identifice, să investigheze și să notifice orice caz potențial pentru a strânge informații și a putea fi identificată sursa acestei boli.

Potrivit OMS, acest tip de hepatită ar putea fi provocat de un adenovirus, de tip F41, detectat în zeci de astfel de cazuri - un virus asociat răcelii comune și virusurilor stomacale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău