Încă o săptămână de negocieri opace (Jurnal de Chișinău)

  • 19 Decembrie 2014 11:00
Încă o săptămână de negocieri opace (Jurnal de Chișinău)

REVISTA PRESEI DIN 19 DECEMBRIE

Încă o săptămână de negocieri opace, titrează Jurnal de Chișinău, comentând discuții privind formarea coaliției de guvernare. Acestea, după două săptămâni de negocieri, rămân netransparente. În opinia observatorilor politici, tergiversarea unei alianțe proeuropene de guvernare este îngrijorătoare în condițiile unor restanțe colosale în privința reformei justiției, neadoptării legii bugetului pentru 2015, precum și a legii cu privire la finanțarea partidelor politice.

Nicolae Negru scrie în Ziarul Național că oricine dintre liderii partidelor de guvernământ ar dori să ocupe fotoliul de președinte, va trebui să aibă, în afară de acceptul celorlalte două partide, și acceptul PCRM. Situația e similară celei din 2010, observă publicistul. Și soluțiile sunt aceleași: fie modificarea Constituției în Parlament, cu ajutorul PCRM, fie alegerea unui președinte neafiliat politic. Și lucrul acesta trebuie stabilit și negociat acum, cât Voronin nu s-a răzgândit.

Evenimentul Zilei observă că în vâltoarea evenimentelor care au marcat anul 2014, în Republica Moldova aproape că s-a uitat un alt eveniment, recensământul populației.  Biroul Național de Statistică, instituția responsabilă cu organizarea recensământului și procesarea datelor obținute, informează că rezultatele parțiale urmează a fi prezentate la sfârșitul acestui an. Datele finale vor fi cunoscute abia în anul următor. Ziarul crede că datele din 2014 nu vor fi cu mult diferite de cele din 2004, deoarece, explică publicația, românofobia n-a dispărut nici după plecarea comuniștilor de la guvernare, iar problema artificial creată a identității majorității populației este în continuare profitabilă politic și folosită în interese de partid.

Criza ucraineană nu se va extinde în Republica Moldova, titrează Adevărul care preia o analiză Stratfor. Totuși, În pragul colapsului, Rusia nu renunță, susține analistul american George Friedman. El descrie populația din Rusia ca fiind în principiu lipsită de îngrijorare față de problemele economice recente, însă constată existența unor mari ambiții la Moscova față de Ucraina. Ucraina este de o importanță strategică fundamentală pentru Rusia. Chiar dacă estul ar primi un grad de autonomie, Rusia ar rămâne foarte îngrijorată pentru relația restului Ucrainei cu Vestul. Rusia dorește un aranjament care lasă Ucraina cel puțin neutră, explică analistul.  La întrebarea privind răspândirea crizei ucrainene în țările baltice, Moldova sau Caucaz, oficialii din Ministerul rus de Externe cu care a discutat George Friedman au afirmat categoric că această criză nu se va răspândi. ”Rușii sunt deja prea extinși în prezent. Ei trebuie să aibă de a face cu Ucraina și să facă față sancțiunilor existente”.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău