Încă o lovitură pentru oligarhii ruși: Iahturile lor de lux nu sunt în siguranță nici în Fiji

  • 03 Mai 16:13
Încă o lovitură pentru oligarhii ruși: Iahturile lor de lux nu sunt în siguranță nici în Fiji

Înalta Curte din Fiji a acordat permisiunea Statelor Unite să confiște iahtul care se pare că îi aparține oligarhului rus Suleiman Kerimov, relatează CNN și News.ro.

Navei, numită Amadea, i-a fost interzis să părăsească apele Republica Insulelor Fiji de la mijlocul lunii aprilie, după ce Biroul Procurorului Șef din Fiji (DPP) a solicitat reținerea iahtului și a solicitat înregistrarea mandatului SUA, precizează sursa citată.

Judecătorul Deepthi Amaratunga a decis că Statele Unite pot să confiște iahtul, se arată într-un comunicat publicat marți. Iahtul este înregistrat la Millemarin Investments Ltd, dar SUA susțin că este deținut „în mod benefic” de Kerimov, potrivit unui purtător de cuvânt al DPP, care a adăugat că problema proprietarului va fi probabil rezolvată de o instanță americană.

Potrivit televiziunii australiene ABC, avocatul apărării Feizal Haniff, care acționează în numele Millemarin, a cerut instanței suspendarea sentinței.

Cine este Suleiman Kerimov, proprietarul super-iahtului „Amadea”

Kerimov, membru al Consiliului Federației Ruse, a fost sancționat de Departamentul de Trezorerie al SUA din 2018, ca răspuns la activitatea Rusiei în Peninsula Crimeea și pentru sprijinul acordat președintelui sirian Bashar al-Assad.

El a fost sancționat și de Marea Britanie și Uniunea Europeană ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

Vestea vine la aproape o săptămână după ce președintele american Joe Biden a vorbit despre o propunere care ar face presiuni suplimentare asupra oligarhilor ruși în urma războiului din Ucraina, inclusiv prin utilizarea banilor obținuți din vânzarea bunurilor lor confiscate pentru a finanța apărarea Ucrainei.

Biden a mai spus că propunerea va consolida capacitățile de aplicare a legii SUA și de a sechestra proprietățile oligarhilor ruși.

„Va crea noi proceduri accelerate de a confisca aceste proprietăți și se va asigura că, atunci când bunurile oligarhilor sunt vândute, fondurile pot fi folosite direct pentru a remedia daunele provocate de Rusia și pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei”, a declarat președintele american.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,54 m/s
Wed
17
Thu
19
Fri
22
Sat
23
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău