Încă o dronă a căzut în România. MApN: A fost identificat un crater de 1,5 m adâncime. MAE: O nouă violare a spațiului României

  • 14 Decembrie 2023 12:18
Încă o dronă a căzut în România. MApN: A fost identificat un crater de 1,5 m adâncime. MAE: O nouă violare a spațiului României

​​O dronă a căzut în România în zona de graniță cu Ucraina, anunță Ministerul Apărării Naționale de la București. Potrivit sursei citate, aceasta s-a prăbușit în zona localității Grindu din județul Tulcea, într-o zonă nelocuită.

„În baza informațiilor din teren privind un posibil impact pe teritoriul României, echipe mixte MApN/MAI s-au deplasat în cursul nopții în zonă și au raportat, în această dimineață, că a fost identificat un crater de 1,5 m adâncime rezultat ca urmare a prăbușirii necontrolate a unei drone utilizate în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene, într-un perimetru nelocuit aflat la circa 4 km amonte de localitatea Grindu. Au fost luate măsuri de securizare a zonei și au fost notificate structurile competente pentru ridicarea probelor și desfășurarea investigațiilor, conform procedurilor”, potrivit MApN, scrie Hotnews.

În noaptea de miercuri spre joi, forțele ruse au continuat atacurile cu drone asupra infrastructurii portuare ucrainene, în proximitatea graniței dintre Ucraina și România.

Potrivit MApN, ministerul a monitorizat situația în zona de frontieră și a activat procedurile de Poliție Aeriană, notificând totodată Inspectoratul General pentru Situații de Urgență cu privire la zonele din județele Tulcea și Galați care ar fi putut fi afectate de riscurile asociate acestei situații. IGSU a emis un mesaj RO-Alert la ora 22.45, iar starea alertă aeriană a încetat în jurul orei 02.00.

Aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române din Baza Aeriană 86 de la Fetești și aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Germane din Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” au fost ridicate pentru a executa misiuni de supraveghere a spațiului aerian național.

De la începutul lunii septembrie până acum, alte patru drone au căzut pe teritoriul României la granița cu Ucraina.

În octombrie, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, declara că au fost suplimentate sistemele de supraveghere aeriană în Delta Dunării, în apropierea porturilor ucrainene atacate de forțele ruse.

„Au fost suplimentate forțele și mijloacele destinate executării serviciilor de luptă în Armata României, pentru creșterea capacității de supraveghere, observație și intervenție cu forțe și mijloace specializate în spațiul terestru, aerian, maritim, cibernetic, respectiv în domeniul electromagnetic și informațional în aceste zone aflate în proximitatea porturilor ucrainene de la Dunăre. Fără a putea intra în foarte multe detalii, vă pot spune că au fost suplimentate echipamentele destinate supravegherii aeriene și electronice în raionul fluvial aferent brațului Chilia și raioanelor Sulina și Sfântu Gheorghe cu senzori specifici și a fost întărită cooperarea cu Garda de Coastă", a arătat ministrul, într-o declarație în Parlament.

Ministerul Afacerilor Externe de la București a protestat ferm față de incidentul generat de prăbușirea necontrolată a unei drone utilizate în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene, în noaptea de miercuri spre joi, într-un perimetru nelocuit aflat la circa patru kilometri amonte de localitatea Grindu.

"Acesta reprezintă o nouă violare a spațiului aerian al României, contrar dreptului internațional", precizează MAE, într-un comunicat..

În context, Ministerul Afacerilor Externe solicită ferm încetarea atacurilor repetate împotriva populației și a infrastructurii civile ucrainene, precum și a escaladării iresponsabile de către Federația Rusă a situației de securitate inclusiv la frontiera dintre România și Ucraina.

"Ministerul Afacerilor Externe reiterează condamnarea fermă a acestor atacuri împotriva obiectivelor civile, care încalcă normele de drept internațional umanitar și sunt considerate crime de război. Ministerul Afacerilor Externe a informat și se consultă cu aliații NATO asupra evoluțiilor de la frontiera dintre România și Ucraina, inclusiv asupra incidentului de astăzi. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe îl va convoca pe șeful misiunii diplomatice a Federației Ruse", se mai arată în comunicat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău