Încă două nave încărcate cu mii de tone de cereale au plecat din Ucraina. Al treilea port important la Marea Neagră s-a deschis

  • 08 August 2022 12:50
Încă două nave încărcate cu mii de tone de cereale au plecat din Ucraina. Al treilea port important la Marea Neagră s-a deschis

Două noi nave, încărcate cu porumb și boabe de soia au plecat din porturile ucrainene de la Marea Neagră, marți, au anunțat oficiali din Ucraina și Turcia, relatează Reuters. Până acum, zece nave cu produse agricole au plecat din Ucraina invadată de săptămâna trecută, după un acord negociat cu greu cu Rusia pentru deblocarea exporturilor agricole ucrainene.

Nava Sacura, care a plecat din Pivdenîi, este încărcată cu 11.000 de tone de boabe de soia și merge spre Italia, a anunțat ministerul turc al apărării, luni.

Cealaltă navă, Arizona, a părăsit Ciornomorsk și este încărcată cu 48.458 de tone. Ea va ajunge la Iskenderun, în sudul Turciei.

Separat, Polarnet, care a plecat vineri, a ajuns la destinație în Derince, în nord-vestul Turciei, luni dimineață, marcând prima cursă încheiată de când exporturile au fost reluate.

Până acum, 243.000 de tone de porumb au fost exportate din Ucraina cu ajutorul a șapte nave de când a avut loc prima plecare în 1 august. Alte nave au plecat cu 11.000 tone de boabe de soia, 6.000 de tone de ulei de floarea soarelui și 45.000 de tone de făină de floarea soarelui.

Ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a confirmat plecările celor două nave, luni, adăugând că Pivdenîi, al treilea port ucrainean inclus în acordul cu rușii, a redevenit funcțional, ca parte a inițiativei.

Anterior, Kubrakov a spus că redeschiderea acestui port va duce capacitatea de export totală a Ucrainei la trei milioane de tone pe lună, scrie digi24.

Pe timp de pace, Ucraina exporta în jur de șase milioane de tone de cereale din porturile sale de la Marea Neagră și de pe coasta Mării Azov.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău