Încă aproape 40 de mii de deponenți urmează să-și recupereze banii de la cele trei bănci fraudate

  • 06 Februarie 2018 18:20
Încă aproape 40 de mii de deponenți urmează să-și recupereze banii de la cele trei bănci fraudate Sursa FOTO: MoldNews.md

Un număr de 39 583 de persoane fizice urmează să primească 16,6 mil. de lei de la cele trei bănci fraudate în urma „furtului miliardului”. Din suma totală, 4,1 mil. de lei vor merge la 50 de persoane care au solduri mai mari de 20 mii de lei (plafonul garantat prin lege).

Banca Națională a Moldovei (BNM) a inițiat, începând cu data de 5 februarie 2018, consultarea publică a proiectului Legii cu privire la onorarea prioritară a creanțelor persoanelor fizice față de băncile în proces de lichidare: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, transmite Ziarul de Gardă.

În octombrie 2015, atunci când au fost retrase licențele de desfășurare a activităților financiare și inițiată procedura de lichidare pentru Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, a fost efectuat transferul mijloacelor persoanelor fizice de la băncile menționate către alte bănci dobânditoare. Totodată, potrivit BNM, la momentul efectuării transferului, o parte din soldurile creanțelor persoanelor fizice erau înregistrate la alte conturi, iar includerea acestora în listele pentru transfer la alte bănci dobânditoare nu s-a efectuat. Proiectul de lege prevede soluționarea problemei ce ține de onorarea acestor creanțe.

Prezentul proiect stabilește că, creanțele persoanelor fizice, înregistrate la BNM, față de cele trei bănci vor fi onorate înaintea categoriilor de creanțe enumerate în Legea instituțiilor financiare.

Prezenta lege nu se va aplica pentru următoarele categorii:

  • creanțele acționarilor- persoane fizice,
  • creanțelor persoanelor fizice afiliate,
  • creanțelor persoanelor fizice identificate ca fiind neconforme legislației cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului,
  • excepție fiind creanțele persoanelor sus-menționate privind plata salariilor, remunerațiilor de autor, privind repararea prejudiciilor cauzate prin schilodire sau prin o altă vătămare a sănătății, ori prin deces, precum și plata pensiilor, a pensiilor de întreținere, burselor, indemnizațiilor sociale.

Proiectul prevede că pentru persoanele fizice creanțele cărora depășesc suma de 20 de mii de lei, Banca de Economii, Unibank și Banca Socială vor transmite lista creanțelor și vor obține aprobarea prealabilă a Comisiei Speciale create în baza Hotărârii Guvernului din noiembrie 2014.

Sursa mijloacelor pentru onorarea creanțelor va fi din contul mijloacelor bănești obținute din valorificarea activelor celor trei bănci în proces de lichidare, pe măsura acumulării mijloacelor respective. Odată cu aprobarea prezentei legi, persoanele vor avea la dispoziție doi ani de zile pentru a-și primi banii. După expirarea termenului de doi ani, persoanele care nu se vor prezenta, își vor pierde dreptul de plată prioritară. Aceste creanțe vor fi onorate conform ordinii generale a claselor de creanțe prevăzute în Legea instituțiilor financiare.

Proiectul de lege se află deocamdată în proces de consultare publică.

Frauda bancară cu implicarea celor trei instituții bancare a avut loc pe parcursul a cel puțin 3 ani, între 2012-2014. Drept rezultat, prin oferirea de credite frauduloase, din sistemul bancar au fost furați 2,9 miliarde de dolari. La 21 decembrie 2017, Banca Națională a Moldovei (BNM) a făcut publică sinteza Raportului Kroll-2. Asemeni primului document furnizat de companiile Kroll și Steptoe & Johnson, contractate de R. Moldova pentru elucidarea furtului din sistemul bancar, cel de-al doilea Raport vorbește despre Ilan Șor și un grup de 77 de companii care au legături cu acesta, drept principalii beneficiari ai tranzacțiilor de la cele trei bănci: Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
2,18
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău