Încă 184 de milioane de lei pentru serviciile de dializă și medicamente chimioterapeutice

  • 04 August 2019 12:14
Încă 184 de milioane de lei pentru serviciile de dializă și medicamente chimioterapeutice

Aproape 184 de milioane de lei urmează să fie alocați suplimentar în fondul de bază al asigurării obligatorii de asistență medicală. Din acești bani, vor fi finanțate serviciile de dializă, care inițial au fost contractate în cadrul asistenței medicale spitalicești.

De asemenea, vor fi acoperite cheltuieli suplimentare pentru alimentație și transport public de la și la domiciliu în cadrul tratamentului ambulator al persoanelor cu tuberculoză. Totodată, este vorba și despre bani suplimentari pentru medicamente chimioterapeutice pentru bolnavii oncologici, trasnmite IPN.

Pe lângă cele 184 de milioane de lei care vor fi utilizați pentru acoperirea cheltuielilor necesare realizării Programul unic al AOAM, alte 200 de milioane de lei vor fi direcționați pentru acoperirea deficitului aprobat inițial. Modificările la Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2019 au fost adoptate în două lecturi de către Parlament, în ședința din 31 iulie.

Compania Națională de Asigurări în Medicină menționează că majorarea veniturilor fondurilor AOAM se explică prin acumularea suplimentară de mijloace financiare din primele de asigurare în formă de contribuție procentuală din salariu și alte recompense, din primele în sumă fixă, precum și din impozitul unic perceput de la rezidenții parcurilor pentru tehnologia informației.

În același timp, se vor micșora cu 17,6 milioane de lei veniturile din contul transferurilor de la bugetul de stat pentru realizarea proiectului „Modernizarea sectorului sănătății” pe motivul prelungirii perioadei de implementare a acestuia.

Modificările la Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2019 vor intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău