Încă 10 zile de arest pentru judecătorul ucrainean reținut la Chișinău

  • 15 Martie 2017 07:39
Încă 10 zile de arest pentru judecătorul ucrainean reținut la Chișinău

Mandatul de arestare emis pe numele judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus, reținut la Chișinău în urma unui autodenunț de trecere ilegală a frontierei, a fost prelungit cu alte zece zile, potrivit lui Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție.

Între timp, Președinția examinează cererea magistratului, prins cu o mită de 150.000 de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane, de a obține azil politic în Republica Moldova, scrie Anticoruptie.md

Viorel Morari susține că procedura de extrădare este în derulare. „Între timp, partea apărării a anexat o copie a unei solicitări adresate Președinției prin care Nicolai Ceaus a cerut azil politic. În circumstanțele în care va fi acceptată, s-ar pune în discuție eventuala răspundere penală pentru trecerea ilegală a frontierei”, a declarat șeful Procuraturii Anticorupție. 

Solicitat de portalul Anticoruptie.md, avocatul Iulian Balan, care îl apără pe magistratul de la Kiev, a refuzat să comenteze solicitarea de acordare a azilului. „Respectând poziția clientului meu nu vă pot oferi niciun comentariu”, ne-a spus Iulian Balan.

Angajații Aparatului președintelui spun că au primit solicitarea, dar au la dispoziție 90 de zile pentru luarea unei decizii. „A fost informat șeful statului despre această solicitare. Urmează să fie interpelate și alte organe. Avem la dispoziție 90 de zile pentru luarea unei decizii”, a explicat Vladislav Poghircă, șeful Serviciului cetățenie și grațieri a Aparatului președintelui. 

În august 2016, Nicolai Ceaus a fost surprins în flagrant în timp ce primea o mită generoasă de 150.000 de dolari. Presa de la Kiev relata atunci că magistratul judeca un traficant de droguri în momentul în care pe neașteptate a anunțat o pauză. Apoi a plecat de la judecătorie, s-a întâlnit cu o persoană care i-a dat mită de 150.000 de dolari, după care s-a întors și a dictat sentința. Judecătorul a ascuns o parte din bani în borcane, îngropându-le în propria curte. Procurorii ucraineni nu l-au putut însă reține pentru că judecătorul avea imunitate, care putea fi retrasă doar cu acordul Radei. Deputații și-au dat însă acordul abia pe 6 septembrie, după ce judecătorul a reușit să fugă. Presa din Ucraina a mai scris că Nicolai Ceaus a plecat în Crimeea, anexată de Federația Rusă. 

Nicolai Ceaus mai este cunoscut și pentru faptul că a dat decizii controversate în dosarele mai multor participanți la Euromaidan, dar și a unor oameni de afaceri.

În ziua reținerii la Chișinău a judecătorului, mai mulți jurnaliști de la Kiev au sugerat că reținerea lui Nicolai Ceaus ar fi „premiul” pe care Vlad Plahotniuc îl oferă președintelui Ucrainei, Petro Poroșenco, pentru extrădarea la Chișinău a omului de afaceri Veaceslav Platon. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău