(UPDATE 16.08) Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, s-a aflat într-o vizită neanunțată la Chișinău, unde a semnat un acord cu privire la Misiunea civilă a UE

  • 30 Septembrie 2023 16:08

(UPDATE 16.08) Președinta Maia Sandu, a avut vineri, 29 septembrie, o întrevedere la Chișinău cu Josep Borrell, Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, vicepreședinte al Comisiei Europene, anunță serviciul de presă al Președinției.

(UPDATE 16.08) Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, s-a aflat într-o vizită neanunțată la Chișinău, unde a semnat un acord cu privire la Misiunea civilă a UE

„Dialogul a vizat procesul de aderare al Republicii Moldova la UE, situația de securitate din regiune și consolidarea capacităților țării noastre de a face față amenințărilor la adresa securității naționale. Președinta a apreciat suportul acordat de UE în realizarea reformelor și întărirea sectorului de securitate și apărare prin intermediul Instrumentului european pentru pace”, se mai spune în comunicatul Președinției.

(ȘTIREA INIȚIALĂ)Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, și Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, au semnat vineri, 29 septembrie, la Chișinău Acordul privind statutul Misiunii de Parteneriat a UE în Republica Moldova.

Anunțul a fost făcut, astăzi, 30 septembrie, de către Delegația UE la Chișinău, într-un comunicat de presă ,transmite Radio Chișinău.

Semnarea Acordului privind Statutul Misiunii (SOMA) stabilește oficial statutul legal al acesteia în Republica Moldova, în conformitate cu Convenția de la Viena pentru relații diplomatice din 18 aprilie 1961.

La eveniment a participat și șefa statului Maia Sandu, care a avut o discuție cu Josep Borrell, ce a vizat progresele înregistrate de Republica Moldova în drumul său către UE. Î

naltul Reprezentant a subliniat importanța cooperării în curs de desfășurare în domeniile securității și apărării, evidențiind înființarea Misiunii de Parteneriat a Uniunii Europene în Republica Moldova.

Amintim că într-o scrisoare către Înaltul Reprezentant al UE din ianuarie 2023, primul-ministru de atunci de la Chișinău, Natalia Gavriliță, a invitat UE să lanseze o misiune civilă în Republica Moldova. Misiunea a fost creată prin deciza Consiliului European din 24 aprilie 2023. Misiunea se concentrează pe creșterea rezilienței sectorului de securitate al Republicii Moldova în lupta cu amenințărilor hibride, se mai arată în comunicat.

Autoritățile de la Chișinău nu au comunicat nimic despre vizita la Chișinău a Înaltului Reprezentant la Chișinău și semnarea Acordului respectiv.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:5,66 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău