Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului: Pandemia nu este "cec în alb" pentru încălcarea acestor drepturi. Critica nu e crimă

  • 11 August 2020 09:37
Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului: Pandemia nu este

Pandemia de COVID-19 nu trebuie să fie un "cec în alb" pentru încălcarea drepturilor omului, a avertizat Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, criticând "puterile nelimitate" adoptate de unele țări, transmite AFP, citată de Agerpres.

"Pot fi necesare măsuri de urgență pentru a răspunde acestei urgențe de sănătate publică. Dar o situație de urgență nu este un cec în alb pentru a ignora obligațiile în materie de drepturile omului", a subliniat Bachelet în cadrul primei reuniuni virtuale a Consiliului drepturilor omului de la Geneva.

"Măsurile de urgență trebuie să fie necesare și proporționale", a insistat ea, declarându-se "profund preocupată de adoptarea în unele țări de puteri de urgență nelimitate".

"În unele cazuri, epidemia este folosită pentru a justifica schimbări represive ale legislației obișnuite, care vor rămâne în vigoare multă vreme după încheierea urgenței", a atenționat comisarul ONU, fără a da nume.

Ea și-a exprimat de asemenea preocuparea față de măsurile adoptate în unele cazuri pentru a limita libertatea media și libertatea de exprimare, avertizând că "pretinsa luptă împotriva dezinformării" riscă să fie folosită pentru a reduce la tăcere criticile.

"În anumite țări, am văzut deja raportate cazuri de jurnaliști sancționați pentru că nu aveau măști, profesioniști din sănătate pedepsiți pentru că au spus că nu au mijloace de protecție și oameni obișnuiți arestați pentru că au publicat mesaje despre pandemie pe rețelele sociale", a denunțat Michelle Bachelet, amintind că "critica nu este o crimă".

Fosta președintă din Chile a lansat totodată un apel către toate guvernele "să sporească în mod considerabil accesul la informații și statistici precise" cu privire la pandemie, subliniind că "transparența este primordială și poate salva vieți în cazul unei crize sanitare".

Cu același prilej, Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului a îndemnat statele să protejeze populațiile cele mai vulnerabile la criză, cum sunt deținuții, cei săraci, femeile și migranții. "Dacă nu este ținută sub control, pandemia riscă să creeze inegalități și mai mari", a adăugat Bachelet, reluându-și apelul în favoarea unei relaxări a sancțiunilor internaționale impuse unor țări cum este Iranul.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău