Înalte oficialități europene au marcat 15 ani de la cea mai amplă extindere

  • 01 Mai 2019 15:16
Înalte oficialități europene au marcat 15 ani de la cea mai amplă extindere

Înalte oficialități ale Uniunii Europene au marcat miercuri împlinirea a 15 ani de la cea mai amplă extindere a blocului comunitar, informează dpa, potrivit Agerpres.

"În urmă cu 15 ani, în această zi, 10 țări și-au ocupat locul de drept în inima uniunii noastre", a declarat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. "Am profitat de acel moment unic și am reconciliat istoria Europei cu geografia", a adăugat șeful executivului european, care a insistat că rămâne "un fan înflăcărat" al extinderii.

Statele membre care au aderat la UE la 1 mai 2004 au fost Cehia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

Aceasta a fost cea mai amplă extindere din istoria Uniunii Europene, amintește dpa.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk - fost premier al Poloniei - a scris pe Twitter că, "pentru noi, în acele zile, Europa era într-adevăr un simbol al libertății, standardelor înalte, prosperității, modernității și securității". "N-am fost niciodată dezamăgiți", a adăugat Tusk.

Și negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier, a marcat momentul, scriind pe Twitter că a fost "deopotrivă o extindere și o reunificare". "În UE, fiecare stat membru contribuie cu istoria, identitatea și valoarea sa adăugată la construirea unui viitor comun împreună", a remarcat el. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău