Înainte de o vizită-fulger la Berlin pentru întâlniri cu Scholz, Macron și Starmer, Biden anunță un nou sprijin militar de 425 de milioane de dolari pentru Ucraina

  • 17 Octombrie 08:19
Înainte de o vizită-fulger la Berlin pentru întâlniri cu Scholz, Macron și Starmer, Biden anunță un nou sprijin militar de 425 de milioane de dolari pentru Ucraina

Președintele american Joe Biden a anunțat miercuri, în cadrul unei convorbiri cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski și înainte de o vizită-fulger la Berlin, un nou ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 425 de milioane de dolari și care include în special „capacități de apărare aeriană suplimentare”.

„Pentru a răspunde nevoilor urgente ale Ucrainei” în războiul său împotriva Rusiei, Statele Unite vor furniza Ucrainei în lunile următoare „sute de interceptoare de apărare aeriană, zeci de sisteme tactice de apărare aeriană, sisteme suplimentare de artilerie, cantități semnificative de muniții, sute de vehicule blindate de transport de trupe, vehicule de luptă de infanterie și mii de vehicule blindate suplimentare”, a indicat Casa Albă într-un comunicat, scrie caleaeuropeana.ro

Potrivit sursei citate, Joe Biden a vorbit cu Volodimir Zelenski despre „eforturile sale de a crește ajutorul militar acordat Ucrainei până la sfârșitul mandatului său” în ianuarie 2025, în timp ce președintele ucrainean l-a informat pe omologul său american despre ultimele evoluții ale ‘planului său’ pentru a obține victoria împotriva Rusiei”, plan anunțat miercuri.

Volodimir Zelenski a declarat pe platforma X că a vorbit cu Joe Biden și i-a mulțumit pentru acest ajutor care include „arme cu rază lungă de acțiune”.

„Sunt recunoscător președintelui Biden, ambelor partide din Congres și poporului american pentru ajutorul de apărare de 425 de milioane de dolari anunțat astăzi”, a adăugat președintele ucrainean, care urmează să se adreseze joi în cursul unui summit al Uniunii Europene.

De la începutul războiului, în 2022, Statele Unite au aprobat ajutor economic sau militar în valoare de aproximativ 175 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Joe Biden se va afla în Germania începând de vineri pentru una dintre ultimele sale deplasări ca președinte american, vizită în cadrul căreia va discuta situația din Ucraina.

O călătorie transatlantică de o zi, în plină campanie electorală americană: vizita lui Joe Biden la Berlin vineri subliniază importanța legăturii cu un fidel aliat european, pe care președintele în exercițiu ar urma să-l îndemne să rămână mobilizat pentru a ajuta Ucraina, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Alegerile prezidențiale din 5 noiembrie din Statele Unite ar putea constitui un punct de cotitură în cazul unei victorii a republicanului Donald Trump care îi face pe unii să se teamă de o reducere drastică a ajutorului militar american acordat Kievului.

Joe Biden va avea, de asemenea, o întâlnire în patru cu omologul său francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul britanic Keir Starmer, potrivit programului vizitei transmis de Casa Albă.

În urmă cu o săptămână, democratul și-a amânat călătoria în Germania din cauza uraganului Milton. Cu toate acestea, nu se punea problema de a renunța la această vizită de rămas bun, chiar dacă președintele a redus-o la o singură zi.

Pentru Casa Albă, întâlnirea separată dintre președintele american și Olaf Scholz va permite “consolidarea legăturilor strânse” dintre cele două țări și “coordonarea asupra priorităților geopolitice, în special apărarea Ucrainei împotriva agresiunii ruse și evenimentele din Orientul Mijlociu”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
6,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:5,66 m/s
Fri
7
Sat
8
Sun
8
Mon
10
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău