În zece grădinițe din regiunea găgăuză va fi predată limba română conform unui program european

  • 22 Februarie 2018 09:34
În zece grădinițe din regiunea găgăuză va fi predată limba română conform unui program european

Zece grădinițe din UTA Gagauz-Yeri au fost incluse în Programul de învățare simultană a limbilor română și găgăuză pentru copiii din autonomie și părinții acestora, realizat de Asociația Națională a Trainerilor Europeni din Moldova (ANTEM) în parteneriat cu Executivul de la Comrat.

Până în luna martie curent autoritățile vor monitoriza derularea proiectului, în vederea extinderii procesului de instruire, transmite MOLDPRES.

Proiectul este realizat în grădinițe din Comrat, Ceadâr-Lunga, Vulcănești, Chirsova, Gaidar, Tomai și Cișmichioi. Instituțiile sunt asigurate cu materialele didactice necesare, printre care și o colecție de povești, snoave, povestiri, poezii și cântece, însoțite de suport audio. Materialele sunt elaborate în limbile română și găgăuză în cadrul proiectului "Integrare cu respect pentru diversitate" cu suportul financiar al Înaltului Comisar pentru Minorități Naționale al OSCE.

Programul de învățare simultană a limbilor română și găgăuză a fost lansat în 2017, cu sprijinul Agenţiei Elveţiene  pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).  Ieri, directorul Biroului SDC în R. Moldova, Simone Giger, a avut la Comrat o întrevedere cu guvernatorul UTA Gagauz-Yeri, Irina Vlah. Părțile au discutat proiectele susținute de Agenția Elvețiană în autonomia găgăuză, printre care și programul inițiat de ANTEM. În anul 2018, acesta urmează să fie finanțat de SDC, indică gagauzinfo.md.

În program sunt implicați 230 de copiii (5-7 ani) și părinții acestora. Ei au posibilitate să studieze în paralel limba română și găgăuză, fapt ce le favorizează coeziunea și integrarea lor lingvistică, socială și profesională și va contribui la păstrarea identității etnice și a patrimoniului cultural în regiune.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău