În vizită în Lituania, Papa Francisc lansează un apel împotriva recrudescenței totalitarismului

  • 23 Septembrie 2018 19:19
În vizită în Lituania, Papa Francisc lansează un apel împotriva recrudescenței totalitarismului

Papa Francisc s-a rugat duminică pentru a putea fi observată la timp orice recrudescență a ideologiilor totalitare, în timpul rugăciunii Angelus pronunțate în orașul lituanian Kaunas, relatează EFE.

Papa Francisc a ajuns sâmbătă la la Vilnius, prima etapă a unui turneu de patru zile în țările baltice.

În parcul Santakos din Kaunas, după ce a oficiat o slujbă în fața a peste 100.000 de persoane, potrivit Bisericii locale, papa a vorbit despre cei care vor să-i supună pe cei mai fragili, utilizând forța sub orice fel: impunându-le modul de a gândi, o ideologie, un discurs dominant, folosind violența sau reprimarea.

Urându-i sâmbătă bun venit papei, președinta Dalia Grybauskaite i-a mulțumit că vizitează Lituania în anul centenarului independenței sale și a reamintit că Vaticanul, printre primii care au recunoscut statul lituanian, nu a acceptat niciodată ocuparea sa de către URSS, "o promisiune de libertate și o speranță care a fost îndeplinită".

Ea a considerat, de asemenea, "foarte simbolic" faptul că Francisc se află în Lituania duminică, ziua în care țara aduce omagiu victimelor genocidului evreilor exterminați de naziști. Papa urmează să se reculeagă și să se roage duminică în fața monumentului victimelor din ghetoul din Vilnius.

În Lituania, singura dintre țarile baltice cu majoritate catolică (80 % din populație) papa a făcut apel la vigilență împotriva celor care au dorință de putere, de a se impune asupra celorlalți. "De câte ori nu s-a întâmplat ca un popor să se creadă superior, cu mai multe drepturi, sau mai multe privilegii pentru a putea cuceri?", s-a întrebat suveranul pontif.

Papa le-a cerut credincioșilor să acorde atenție celor excluși, minorităților, și să se delimiteze de acele medii și culturi care pretind marginalizarea sau anihilarea celorlalți, doar pentru că le deranjează sau le amenință comoditatea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău