În vizită în Lituania, Papa Francisc lansează un apel împotriva recrudescenței totalitarismului

  • 23 Septembrie 2018 19:19
În vizită în Lituania, Papa Francisc lansează un apel împotriva recrudescenței totalitarismului

Papa Francisc s-a rugat duminică pentru a putea fi observată la timp orice recrudescență a ideologiilor totalitare, în timpul rugăciunii Angelus pronunțate în orașul lituanian Kaunas, relatează EFE.

Papa Francisc a ajuns sâmbătă la la Vilnius, prima etapă a unui turneu de patru zile în țările baltice.

În parcul Santakos din Kaunas, după ce a oficiat o slujbă în fața a peste 100.000 de persoane, potrivit Bisericii locale, papa a vorbit despre cei care vor să-i supună pe cei mai fragili, utilizând forța sub orice fel: impunându-le modul de a gândi, o ideologie, un discurs dominant, folosind violența sau reprimarea.

Urându-i sâmbătă bun venit papei, președinta Dalia Grybauskaite i-a mulțumit că vizitează Lituania în anul centenarului independenței sale și a reamintit că Vaticanul, printre primii care au recunoscut statul lituanian, nu a acceptat niciodată ocuparea sa de către URSS, "o promisiune de libertate și o speranță care a fost îndeplinită".

Ea a considerat, de asemenea, "foarte simbolic" faptul că Francisc se află în Lituania duminică, ziua în care țara aduce omagiu victimelor genocidului evreilor exterminați de naziști. Papa urmează să se reculeagă și să se roage duminică în fața monumentului victimelor din ghetoul din Vilnius.

În Lituania, singura dintre țarile baltice cu majoritate catolică (80 % din populație) papa a făcut apel la vigilență împotriva celor care au dorință de putere, de a se impune asupra celorlalți. "De câte ori nu s-a întâmplat ca un popor să se creadă superior, cu mai multe drepturi, sau mai multe privilegii pentru a putea cuceri?", s-a întrebat suveranul pontif.

Papa le-a cerut credincioșilor să acorde atenție celor excluși, minorităților, și să se delimiteze de acele medii și culturi care pretind marginalizarea sau anihilarea celorlalți, doar pentru că le deranjează sau le amenință comoditatea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:1,5 m/s
Thu
16
Fri
21
Sat
22
Sun
21
Mon
21

Curs oficial BNM 03 Iunie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5425 0.0730
USD 17.4980 -0.0366
RON 4.0349 0.0159
UAH 0.6531 -0.0011
RUB 0.2549 0.0031
Arhivă Radio Chișinău