În vizită în Japonia, Pompeo atacă direct China

  • 06 Octombrie 11:08
În vizită în Japonia, Pompeo atacă direct China

Secretarul de stat american Mike Pompeo a criticat dur marți China în timpul unei zile de discuții în patru la Tokyo cu omologii săi japonez, australian și indian, o reuniune care urmărește să transmită simbolic un front unit în fața gigantului asiatic, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Marți dimineață, Pompeo și ministrul australian de externe Marise Payne și-au exprimat "îngrijorările comune privind activitatea disimulată" a Chinei în regiunea indo-pacifică, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat al SUA.

Vizita lui Pompeo în Japonia a fost menținută în ciuda pandemiei de coronavirus și a contaminării președintelui Donald Trump și a unora dintre consilierii săi de la Casa Albă.

Din cauza acestei situații, Pompeo a renunțat totuși în ultimul moment la două opriri suplimentare, în Coreea de Sud și Mongolia.

Însă reuniunea de la Tokyo a 'Quad', grup strategic informal din care fac parte SUA, Australia, India și Japonia, a rămas pe agenda sa.

Vizita în Japonia este de asemenea prima a unui înalt oficial american de la numirea la mijlocul lunii septembrie a noului premier japonez Yoshihide Suga, cu care Pompeo are programată o întâlnire pentru marți.

"În prima sa declarație după preluarea funcției, Suga a descris regiunea liberă și deschisă Indo-Pacific drept 'soclul păcii și stabilității regionale'. Sunt în totalitate de acord", a declarat marți Pompeo.

"Aș adăuga doar că baza acestui soclu sunt relația americano-japoneză și securitatea și prosperitatea pe care ea le-a adus popoarelor noastre", a adăugat el înaintea unei întrevederi cu șeful diplomației japoneze, Toshimitsu Motegi.

Constituirea 'Quad', format în 2019 la New York, a fost puternic încurajată de fostul premier japonez Shinzo Abe, al cărui consilier fidel a fost Yoshihide Suga.

Însă aria de acoperire a acestui grup pare pentru moment în principal simbolică.

Înainte de plecarea sa spre Tokyo, Pompeo a spus că se așteaptă "la câteva anunțuri importante" la capătul acestor discuții în format de patru, însă a precizat că ele se vor face doar după întoarcerea miniștrilor în țările lor, după consultări cu liderii lor. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
5
Ceață
Umiditate:93 %
Vint:5,7 m/s
Sat
5
Sun
1
Mon
-0
Tue
0
Wed
3

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău