În unele zone din Europa nu mai auzi păsările. 80% din habitatele naturale ale Uniunii se degradează continuu

  • 20 Octombrie 2020 10:03
În unele zone din Europa nu mai auzi păsările. 80% din habitatele naturale ale Uniunii se degradează continuu

80 la sută din habitatele naturale din Uniunea Europeană se degradează continuu, în ciuda eforturilor de conservare. O spune Agenția Europeană pentru Mediu, care susține că în ultimii șapte ani situația a continuat să se deterioreze și este nevoie de un efort susținut, pentru a opri declinul și a asigura o refacere parțială, scrie Digi24.ro

Păsările sunt extrem de afectate. Mai mult de jumătate din speciile native sau migratoare sunt într-o situație dificilă. Cauzele sunt multiple - reducerea catastrofală a populației de insecte, agricultura intensivă, folosirea disproporționată a insecticidelor și erbicidelor, dar și expansiunea continuă a zonelor locuite de oameni.

Invitat la emisiunea În fața ta, un europarlamentar din grupul Verzilor susține că în anumite zone din Europa, pur și simplu nu mai auzi păsările.  

Thomas Waitz - deputat, Verzii europeni: "Ne confruntăm cu pierderi imense ale biodiversității în ceea ce privește insectele, dar și în ceea ce privește păsările. Totul este puternic legat de folosirea intensivă a pesticidelor, în special a neonicotinoidelor, care sunt folosite încă în România. Situația aceasta este legată și de lipsa anumitor plante, din cauza folosirii excesive a erbicidelor, cum e glifosatul, care distruge toate plantele, cu excepția celor pe care vrei să le cultivi.

Ca atare, ne confruntăm cu pierderi masive în rândul insectelor, iar acest lucru este legat direct de scăderea dramatică a populației de păsări.

Nu știu statisticile care privesc România, dar având în vedere un mediu relativ natural, mai ales în zonele deluroase, în cele montane, încă aveți un număr mare de păsări.

Cercetările din nordul Germaniei și din Olanda arată însă o descreștere de 75% a populației de păsări în ultimii 30 de ani. Deci, acolo chiar s-a instalat tăcerea".  

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău