În trei regiuni din Republica Moldova va fi creată infrastructura pentru managementul deșeurilor

  • 21 Septembrie 09:42
În trei regiuni din Republica Moldova va fi creată infrastructura pentru managementul deșeurilor

În proiect sunt incluse Regiunile de Management Deșeuri 5 (Ungheni, Nisporeni, Călărași), 8 (Edineț, Briceni, Ocnița, Dondușeni) și 1 (Cahul, Cantemir, Taraclia, Comrat, Vulcănești, Ceadîr-Lunga).

Mai puțin de 10% din deșeurile colectate sunt reciclate

Potrivit reprezentanților proiectului, gestionarea deșeurilor în Republica Moldova rămâne a fi o provocare majoră, iar una dintre cauze o reprezintă conștientizarea și implicarea scăzută a populației în procesele de prevenire, reutilizare și compostare a deșeurilor organice, scrie mold-street.com.

„Cel mai ușor de reciclat deșeu este cel care nu s-a produuus, este mai simplu să renunțăm la produsele și ambalajele care devin rapid gunoi și să le refuzăm. Evident, o viață #FărăDeșeuri este utopică, dar putem tinde spre asta. Prin schimbarea obiceiurilor, să producem mai puțin gunoi acasă, la grădiniță, școală sau oficiu”, spune Vica Diavor, manageră de proiect.

O altă problemă o reprezintă infrastructura deficitară pentru sortarea și colecatrea selectivă, mai ales în zonele rurale, unde doar 15-20% beneficiază de servicii de salubrizare. În același timp, volumul de deșeuri produse crește constant, fiind de 400 kg anual per locuitor. 

Potrivit proiectului, în municipiul Chișinău, aproximativ 90% din cantitatea de deșeuri colectate de serviciile de salubrizare a fost eliminată prin depozitare, colectarea selectivă fiind organizată parțial în capitală și în unele centre raionale. 

Astfel, ratele de reciclare și valorificare a deșeurilor sunt încă foarte reduse. Multe materiale reciclabile și utile sunt depozitate împreună cu clee nereciclaabile , pierzându-se o mare parte a potențialului lor util (hârtie, sticlă, materiale plastice, metale). Fiind amestecate și combinate din punct de vedere chimic și biologic, recuperarea lor este dificilă. 

Construcția de depozite de deșeuri și stații de transfer 

Potrivit Ministerului Mediului, investițiile vor sprijini infrastructura de colectare, transfer și tratsre a deșeruilor în diverse regiuni ale țării. 

„Asta incude cosntrucția de depozite de deșeuri și stații de transfer, contribuind la reducerea impactului ecologic și la promovarea unui management durabil al deșeurilor”, a declarat Sergiu Lazarencu, ministrul Mediului. 

Proiectul este implementat de asociațiile EcoVisio și E-Circular, în parteneriat cu Ministerul Mediului și Oficiul Național de Implementare a Proiectelor în domeniul Mediului și cu suportul financiar al Suediei. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:1,03 m/s
Sun
19
Mon
20
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Arhivă Radio Chișinău