În Serviciul municipal de Asistență Parentală Profesionistă sunt plasați 37 de copii

  • 14 Septembrie 2020 13:45
În Serviciul municipal de Asistență Parentală Profesionistă sunt plasați 37 de copii

Până în prezent, în municipiul Chișinău de Serviciul de Asistență Parentală Profesionistă au beneficiat peste două sute de copii, fiind implicați 87 de asistenți parentali profesioniști. Actualmente, de acest serviciu beneficiază 37 de copii care sunt în grija a 34 de asistenți activi. Datele au fost prezentate la ședința Primăriei capitalei, de luni, 14 septembrie, transmite IPN.

Viceprimarul capitalei, Angela Cutasevici, a declarat că de curând s-au împlinit 20 de ani de la lansarea activității serviciului de asistență parentală profesionistă. Este vorba despre un serviciu social adresat copiilor lipsiți de îngrijirea părintească sau care temporar nu pot locui împreună cu propriii părinți. Serviciul Asistență Parentală Profesionistă a fost constituit pentru prima dată în municipiul Chișinău prin decizia Primăriei, în colaborare cu Trustul European al Copilului, actualmente Asociația Obștească „Parteneriate pentru fiecare copil”.


Angela Cutasevici a menționat că Asistența Parentală Profesionistă este un serviciu social specializat, care oferă copiilor îngrijire familială substitutivă în familia unui asistent parental profesionist și presupune plasamentul acestora într-o familie alternativă, pentru o perioadă de timp bine determinată, în timp ce părinții biologici se confruntă cu diverse probleme. 

Beneficiarii Serviciului de Asistență Parentală Profesionistă sunt copiii lipsiți efectiv de grija părinților în situații determinate de absența acestora, cu excepția copilului ai cărui părinți sunt plecați peste hotare. De asemenea, este vorba despre copiii luați de la părinți din cauza existenței pericolului iminent pentru viața sau sănătatea acestuia ori aflat în situație de risc; copiii cărora li s-a stabilit statutul de copil rămas temporar fără ocrotire părintească; copiii căruia li s-a stabilit statutul de copil rămas fără ocrotire părintească etc.

În altă ordine de idei, viceprimarul a menționat că, săptămâna trecută, Direcția municipală pentru protecția drepturilor copilului a examinat peste 20 de sesizări cu privire la abuz fizic, abuz emoțional, abuz sexual, neglijare, trafic etc. Specialiștii au examinat șapte litigii privind dreptul copilului de a comunica cu părinții, cu bunicii, frații și cu celelalte rude care locuiesc separat de acesta.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău