În satul Cărbuna va avea loc un festival medieval

  • 16 August 2019 14:46
În satul Cărbuna va avea loc un festival medieval

Cea de-a doua ediție a Festivalului ”Taurul Negru de Cărbuna” va avea loc sâmbătă, 17 august în satul Cărbuna, raionul Ialoveni. Ediția din anul curent poartă genericul ”Gloria Moldovei: Festivalul Taurul Negru de Cărbuna” și este dedicată reconstituirii perioadei medievale, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, pentru aceasta, în ziua evenimentului satul Cărbuna va fi transformat într-un orășel medieval cu ajutorul costumelor, decorațiilor și chiar a unui eveniment special organizat în exclusivitate pentru oaspeți - o tavernă medievală.

Ideea de a realiza o ediție în stil medieval le-a venit organizatorilor studiind aprofundat istoria localității, bogată în artefacte arheologice care dovedesc straturile culturale unice, ce s-au succedat aici mii de ani. Acest mic sat situat pe teritoriul dintre Nistru și Prut, cu o istorie unică, cultură și frumusețe naturală, a fost locuit de refugiații Atlantidei Mării Negre, a căror moștenire a înflorit în mileniul al VI-lea î.Hr. și a dat naștere culturii de Cărbuna, care face parte din Cultura neolitică Cucuteni-Tripolie. În regiunea unde se află acum satul Cărbuna, mari războinici au luptat timp de milenii - de la vechii cimerieni până la germanii celui de-al treilea Reich.

Festivalul „Taurul Negru de Cărbuna” a devenit deja principalul centru cultural al regiunii, unde diverse talente se reunesc la o sărbătoare a cântecului, dansului, meșteșugurilor, artei culinare, vinificației, istoriei și multe altele. În acest an, pe lângă târgul tradițional de artizanat, pentru oaspeți este pregătit un program de divertisment foarte atractiv.

Aici vizitatorii vor putea proba veșmintele unei doamne medievale sau a unui cavaler, practica tir cu arcul, gusta raci cu bere sau bragă de casă într-o tavernă medievală în timp ce pe scenă răsună muzică baroco, iar seara îi așteaptă un fireshow în stil celtic. Fotografii amatori vor avea posibilitatea de a face o mulțime de poze deosebite într-o ambianță medievală. Iar pe cei mai mici vizitatori ai festivalului îi așteaptă ateliere tematice și jocuri sportive. Oaspeții festivalului îmbrăcați în stil medieval vor avea parte de o surpriză.

O premieră pentru festivalul din acest an este inaugurarea unui centru cultural restabilit în Cărbuna. Pentru aceasta, autoritățile locale au alocat clădirea Casei de Cultură, care va fi renovată și dotată cu tot ce este necesar. În timpul festivalului, centrul cultural se va transforma într-o tavernă medievală, care va susține conceptul ediției festivalului din acest an - perioada medievală.

Festivalul „Taurul Negru de Cărbuna” este organizat de organizația non-guvernamentală „Proiectul Casa Mare” împreună cu Asociația Națională a Experților și Asistenților Sociali din Republica Moldova, A.O. „Ghiocel de Cărbuna” și Primăria satului Cărbuna cu scopul de a dezvolta un spirit patriotic în rândul tinerilor, valorificarea identității naționale și slăvirea gloriei neamului moldovenesc prin promovarea istoriei, culturii și a ecologiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
24
Cer fragmentat
Umiditate:47 %
Vint:5,1 m/s
Sat
23
Sun
21
Mon
21
Tue
23
Wed
23

Curs oficial BNM 06 Iunie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4833 -0.0000
USD 17.3920 -0.0000
RON 4.0272 -0.0000
UAH 0.6518 -0.0000
RUB 0.2515 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău