În șase luni, populația a împrumutat de la organizațiile nebancare peste 9 miliarde de lei

  • 20 August 2020 18:56
În șase luni, populația a împrumutat de la organizațiile nebancare peste 9 miliarde de lei

Populația a accesat împrumuturi și leasing financiar în sumă de 9,16 miliarde de lei de la organizațiile de creditare nebancară, în prima jumătate a anului. În comparație cu primul semestru al anului trecut, portofoliul de împrumuturi a consemnat o creștere cu 7,46%, transmite IPN.

Comisia Națională a Pieței Financiare precizează că volumul împrumuturilor oferite în trimestrul doi al anului curent a înregistrat o descreștere cu 5,6%, față de primul trimestru. Acest trend descendent se explică prin faptul că, în condițiile pandemiei COVID-19, organizațiile nebancare și-au orientat activitățile prioritar pe prelungirea sau renegocierea contractelor cu debitorii deja existenți, în defavoarea acordării de noi credite nebancare. Au fost renegociate la cerere aproximativ 18% din contracte.


La data de 30 iunie, în Registrul organizațiilor de creditare nebancară autorizate erau înregistrate 168 de entități cu dreptul de a desfășura activitate de creditare nebancară. Numărul beneficiarilor de credite nebancare a depășit cifra de 458 de mii de persoane, iar mărimea medie a unui împrumut a constituit aproximativ 20 de mii de lei.

La 1 iulie, capitalul propriu al organizațiilor nebancare a constituit peste 3,6 miliarde de lei, înregistrând o majorare cu 21,3% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Valoarea totală a activelor deținute de sectorul de creditare nebancară a depășit suma de 10,4 miliarde de lei, fiind în creștere cu 5,9%, față de perioada similară a anului trecut.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău