În România au loc astăzi alegeri parlamentare

  • 11 Decembrie 2016 07:00
În România au loc astăzi alegeri parlamentare

În circumscripțiile electorale din țară vor fi aleși 308 deputați și 134 de senatori, iar în circumscripția electorală nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul în afara țării vor fi aleși 2 senatori și 4 deputați, transmite Mediafax.

Camera Deputaților și Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungește de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență, până la încetarea acestora.

Pot vota în țară cetățenii români care îndeplinesc următoarele condiții: au domiciliul sau reședința în România și au vârsta de cel puțin 18 ani, dacă această vârstă a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv.

Votarea se desfășoară duminică, 11 decembrie 2016, între orele 7.00 și 21.00.

România a deschis 35 de secții de votare în Republica Moldova pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie, cu 12 mai multe decât la alegerile anterioare din 2014.  

Din cele 35 de secții de votare, 12 vor fi deschise la Chișinău, iar două la Bălți. De asemenea, la Chișinău vor fi repartizate și cele mai multe buletine de vot din totalul de 87 de mii 500. 

În Republica Moldova vor putea vota cetățenii români care vor putea demonstra că au domiciliul în Republica Moldova. 

Este de menționat că la aceste alegeri, pentru prima dată, la intrarea în secțiile de vot, actele de identitate românești vor fi scanate pentru a preveni votarea multiplă. 

O altă particularitate este că cetățenii români din afara României au avut posibilitate să solicite să fie deschisă secții de vot în localitățile lor. Pentru aceasta erau necesare cererile a cel puțin 100 de cetățeni. În total șapte astfel de secții vor fi deschise, dintre care patru în Republica Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:89 %
Vint:2,06 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău