În R.Moldova sunt anunțate trei Coduri Galbene meteorologice

  • 04 August 2020 14:48
În R.Moldova sunt anunțate trei Coduri Galbene meteorologice

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a completat Codul Galben de pericol excepțional de incendiu cu avertizare de caniculă, care va fi în vigoare, pe întreg teritoriul țării, până la 10 august, transmite MOLDPRES.

Conform meteorologilor, în acest interval, pe arii extinse, temperatura maximă a aerului va atinge valori cuprinse între +33 +34°C. „În această perioadă, se va menține și pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural”, indică SHS.

În acest context, medicii atenționează în special persoanele în vârstă, femeile însărcinate, copiii și pacienții cu maladii cardiovasculare și respiratorii, alergicii să evite expunerea la soare, să opteze pentru haine deschise, de preferat din pânză naturală, să-și acopere capul și să aibă grijă de hidratare. 

De asemenea, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat în mare parte a țării, până pe 10 august, Cod Galben de secetă hidrologică.

Specialiștii SHS estimează că, în luna august, numărul de zile cu temperatura maximă a aerului de +30ºC și mai mult constituie în medie pe teritoriul Republicii Moldova de la trei zile (Briceni) până la zece zile (Tiraspol), maximul observat fiind de 30 de zile (Dubăsari, 2018). Numărul de zile cu temperatura maximă a aerului de +35ºC și mai mult nu depășește în medie pe teritoriu o zi, însă în unii ani se pot semnala 14 zile  (Tiraspol, 2010).

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău