În R.Moldova au fost înregistrate trei cazuri suspecte de rujeolă. Ministerul Sănătății investighează cazurile
-
26 Ianuarie 2018 13:00
Trei cazuri suspecte de rujeolă sunt înregistrate în Republica Moldova. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat vineri, 26 ianuarie, într-un comunicat de presă că cele trei cazuri se află în investigare. Alte două cazuri suspecte de rujeolă în municipiul Chișinău au fost anterior infirmate de medici.
În total, de la începutul acestui an au fost înregistrate 5 cazuri suspecte la rujeolă în municipiile Chișinău și Bălți și în raionul Glodeni. Două cazuri din municipiul Chișinău au fost infirmate de medici. În celelalte trei cazuri este vorba despre persoane care sunt suspectate de rujeolă, după ce au fost în Ucraina.
Autoritățile atenționează că în R. Moldova s-a creat un pericol real de import al acestei infecții virotice, întrucât țările vecine, România și Ucraina, se confruntă cu epidemii de rujeolă. Directorul adjunct al Centrului Național de Sănătate Publică, Nicolae Furtună.
„Avem câteva cazuri suspecte de rujeolă în Republica Moldova, spun suspecte, pentru că nu avem confirmare de laborator încă. Avem situație epidemiologică arhi-nefavorabilă pe ambele părți ale hotarului: atât în România, cât și în Ucraina. Cele mai afectate regiuni din Ucraina sunt regiunile limitrofe Republicii Moldova: Odessa, Lvov, Cernăuți, regiunea transcarpatică. Populația noastră circulă atât în România cât și în Ucraina. Rujeola este o boală cu potențial de răspândire foarte înalt. Riscul de a face rujeolă pentru cei neprotejați, după contactul cu o persoană bolnavă, este de sută la sută. Indicatorii de acoperire vaccinală sun sub obiectivul programului național de imunizări, sunt sub 95%.”
Medicii atenționează că persoanele cele mai expuse riscului de a face rujeolă sunt cele nevaccinate, indiferent de vârstă. De asemenea, părinții sunt îndemnați să-și vaccineze copii contra rujeolei și precizează că Republica Moldova dispune de doze suficiente de vaccinuri. În caz de febră, erupții pe piele, tuse, rinită sau conjunctivită, oamenii sunt îndemnați să se adreseze de urgență la medic.
În România, de la debutul epidemiei de rujeolă din toamna lui 2016, sunt peste 10 500 de cazuri confirmate și 38 de cazuri de deces. În Ucraina, doar de la începutul acestui an s-au îmbolnăvit circa 2000 de persoane, iar câteva dintre ele și-au pierdut viața.