În R.Moldova au fost deschise încă 43 de farmacii, majoritatea în Chișinău

  • 22 Mai 2018 16:27
În R.Moldova au fost deschise încă 43 de farmacii, majoritatea în Chișinău

În primul trimestru al anului curent, în Republica Moldova au fost deschise 43 de farmacii. Majoritatea – în municipiul Chișinău, 11 la număr. În raionul Hâncești și Edineț au fost deschise câte șapte farmacii, iar în municipiul Bălți și-au lansat activitatea trei farmacii, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

În aceeași perioadă, și-au sistat activitatea 23 de întreprinderi farmaceutice din raionul Hâncești, Edineț, municipiile Bălți și Chișinău. Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a emis 85 de decizii de prelungire, reperfectare și anulare a licențelor pentru activitatea farmaceutică. De asemenea, a anulat și opt licențe de activitate, în baza cererilor depuse de agenții economici.

În perioada de referință, au fost respinse șase cereri ale agenților economici de eliberare a licenței de activitate, deoarece nu întruneau condițiile prevăzute de lege. Antreprenorii planificau să amplaseze farmaciile la o distanta mai mică de 250 de metri de la farmacia existentă sau la o distanță mai mică de 500 de metri de la farmacia existentă cu funcție de preparare a medicamentelor extemporale. În unele cazuri nu erau întrunite normativele demografice.

De notat, în decembrie 2017, Parlamentul a adoptat un proiect de modificare a Legii cu privire la activitatea farmaceutică, excluzând aliniatul care stipula că farmaciile nou-fondate vor fi amplasate la o distanță de cel puțin 250 de metri de la farmacia existentă și la o distanță de cel puțin 500 de metri de la farmacia existentă cu funcție de preparare a medicamentelor. Dar modificarea nu a fost publicată deocamdată în Monitorul Oficial. 

În Republica Moldova, în baza registrului de licențiere, sunt 895 de farmacii, dintre care 439 în municipiul Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
29,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:7,2 m/s
Fri
21
Sat
18
Sun
17
Mon
13
Tue
17
Arhivă Radio Chișinău