În Republica Moldova va fi creat un sistem informațional al nașterilor și deceselor

  • 03 Ianuarie 08:53
În Republica Moldova va fi creat un sistem informațional al nașterilor și deceselor

În Republica Moldova va fi creat un sistem informațional „Constatarea medicală a nașterii și decesului” (eCMND). Potrivit Ministerului Sănătății, dezvoltarea sistemului informațional va contribui la micșorarea poverii de înregistrare a acestor date pe suport de hârtie și va permite generarea automatizată a rapoartelor la nivel de instituție, național și pentru raportare Organizației Mondiale a Sănătății, transmite IPN.

Autorii proiectului precizează că elaborarea eCMND va contribui la automatizarea procedurii de înregistrare centralizată a constatărilor medicale a nașterilor și deceselor produse în Republica Moldova. Astfel, va fi posibilă crearea unei baze de date comune a constatărilor medicale a nașterilor și deceselor și generarea datelor statistice în baza informațiilor medicale și de sănătate publică înregistrate.

„Punerea în aplicare a soluției IT referitoare la înregistrarea și eliberarea certificatelor de naștere și deces de către instituțiile medicale este o precondiție de aliniere a cadrului juridic al Republicii Moldova la acquis-ul UE, astfel ca e-sănătatea să contribuie la dezvoltarea cooperării și ridicarea nivelului siguranței sănătății publice și al protecției sănătății umane”, se arată în proiect.

De asemenea, eCMND va asigura digitalizarea proceselor de înregistrare, colectare, validare, evidență, generare de rapoarte, analiză, interpretare și diseminare sistematică a datelor despre evenimentele de nașteri și decese care se produc în instituțiile medico-sanitare atât publice, cât și private, la domiciliu și în alte locuri.

Proiectul cu privire la aprobarea Conceptului și Regulamentului sistemului informațional „Constatarea medicală a nașterii și decesului” (eCMND) urmează să fie aprobat de Guvern.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău