În Republica Moldova urmează a fi creată prima asociație de profil în sectorul legumicol

  • 17 Ianuarie 14:26
În Republica Moldova urmează a fi creată prima asociație de profil în sectorul legumicol

În Republica Moldova urmează a fi creată prima asociație de profil în sectorul legumicol - Asociația Națională a Legumicultorilor, care va avea scopul de a apăra interesele producătorilor de legume național și internațional. Astfel, pentru realizarea acestui obiectiv, în perioada decembrie 2023 – ianuarie 2024, Federația Agricultorilor din Rep. Moldova (FARM) a organizat 10 adunări regionale cu specialiști din domeniul economic, agricol și juridic, transmite Radio Chișinău.

Managerul de proiecte al Federației Agricultorilor din Republica Moldova (FARM), Vasile Pojoga, a declarat în cadrul evenimentului că odată cu formarea acestei organizații, producătorii de legume vor deveni mai vizibili și mai vocali.

„Nu este complicat să creezi o asociație, dar trebuie de creat o asociație care să fie funcțională. Legumicultura este un sector cheie, dar legumicultorii foarte puțin se cunosc între ei, nu există o asociație și nu se întâlnesc legumicultorii anual să discute problemele care sunt, dar și planurile pe termen lung. Celelalte sectoare au cel puțin câte o asociație, de aceea, lucrurile încep să se miște din loc, ceea ce nu avem în domeniul legumiculturii”, a declarat Vasile Pojoga.   

Ministerul Agriculturii susține inițiativa de creare a primei asociații de profil în sectorul legumicol. Consultantul principal al Direcției Politici în Sectorul Vegetal, Sanda Melenciuc, a subliniat că asocierea este importantă în primul rând pentru producători.

„În contextul creării Oficiului horticol, această asociație își are rolul și locul ei în dezvoltarea horticulturii din Rep. Moldova. Interesul Ministerului este în crearea unei asociații viabile, care ar facilita dezvoltarea atât a sectorului legumicol, cât și dezvoltarea economică a tuturor fermierilor. La moment se elaborează politici, însă atunci când nu ai o persoană implicată în acțiunile acestei ramuri este complicat de a găsi cheia spre a avea succes”, a declarat Sanda Melenciuc.

Provocările legumicultorilor din Rep. Moldova sunt foarte multe, a spus în același context și consultantul național în domeniul legumicol, Iurie Begal.

„Avem mai multe provocări negative decât pozitive, avem sol obosit și cantitate de săruri foarte ridicată. Una din tehnologia pe care vrem să o implementăm în Rep. Moldova este creșterea răsadului prin altoire -  este o experiență făcută anul acesta la castraveți. Astfel, în anul 2024 vom avea două loturi demonstrative în partea nordică și partea centrală, vor fi castraveți și tomate altoite, ceea ce este un avantaj, pentru că problema numărul unu în Rep. Moldova este fuzarioza și cu părere de rău foarte greu se combate. (...) O altă problemă la legumicultori este combaterea dăunătorilor, cu părere de rău în Rep. Moldova combaterea biologică este foarte puțină și asta este un dezavantaj. Preparatele chimice nu mai lucrează și suntem nevoiți să apelăm la companiile care distribuie controlul biologic. Aș dori ca pe viitor, procesul de combatere biologic să fie mult mai ușor și mai accesibil pentru legumicultori din Rep. Moldova”, a declarat Iurie Begal.        

Până în prezent au fost organizate 10 adunări regionale în Soroca, Edineț, Drochia, Hîncești, Ștefan Vodă, Găgăuzia, Drochia, Fălești, Orhei și Chișinău, la care au participat peste 250 de legumicultori din 22 de raioane ale țării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău