În Republica Moldova se atestă o creștere a numărului de cazuri de COVID-19. Instituțiile medicale recomandă populației să se vaccineze

  • 07 Septembrie 2023 12:59
În Republica Moldova se atestă o creștere a numărului de cazuri de COVID-19. Instituțiile medicale recomandă populației să se vaccineze

Potrivit responsabililor de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în luna august, numărul cazurilor înregistrate a fost de cinci ori mai mare comparativ cu primele luni de vară. Specialiștii recomandă vaccinarea împotriva Covid, care este gratuită și accesibilă în toate policlinicile.

Virusul Covid-19 nu a dispărut, iar circulația și răspândirea infecției este mai periculoasă, având în vedere că se atestă o creștere sporită a cazurilor și în țările europene. Cetățeni care revin în Republica Moldova de peste hotare, persoanele care se întorc din vacanțe, copiii, persoanele care lucrează în locuri aglomerate sunt cele mai predispuse la infectare.

 „Au fost înregistrate 522 de cazuri de infecție COVID 19 în toate regiunile țării, inclusiv 7 cazuri au fost localizate în regiunea transnistreană. Avem o majorare comparativ cu lunile iunie – iulie, în jurul de cinci ori”, a spus epidemiologul ANSP, Ștefan Gheorghiță.

Tendințele regionale ale subliniilor variantelor Omicron în secvențele colectate evidențiază circulația diferitor variante ale tulpinilor virusului SARS-CoV-2, inclusiv ale variantei recombinate EG 5.1 în 18,57% din specimenele supuse secvențierii, a mai spus epidemiologul Ștefan Gheorghiță.

Cele mai afectate și vulnerabile categorii sunt vârstnici, copii, persoane diagnosticate cu boli cronice. Virusul afectează puternic imunitatea, iar pentru prevenirea unei pneumoniei sau degenerări a infecției cu virusul SARS CoV-2, epidemiologul ANSP recomandă vaccinarea populației.

„Instituțiile medicale dispun de cantități necesare de vaccin anti-Covid și recomandă populație să se vaccineze împotriva virusului SARS Cov-2. Să se adreseze la medicul de familie, care nu au fost vaccinați, vor primi două vaccine cu intervalul respectiv. Care au primit vaccinări vor primi doza booster, și după doza booster, iar după o perioadă medicul de familie va recomanda ce faceți mai departe”, anunță epidemiologul

Specialiștii recomandă respectarea normelor igienice, alimentație corectă, iar la primele simptome să se adreseze medicului de familie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău