În Republica Moldova este marcată Ziua mondială de luptă împotriva rabiei

  • 28 Septembrie 10:30
În Republica Moldova este marcată Ziua mondială de luptă împotriva rabiei

În Republica Moldova este marcată astăzi Ziua mondială de luptă împotriva rabiei. În acest an, evenimentul se desfășoară cu genericul: „Rabia: o sănătate, zero decese”, comunică MOLDPRES.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, activitatea este dedicată eliminării rabiei atât la oameni, cât și la animale în sprijinul realizării Obiectivului de dezvoltare durabilă: zero decese până în 2030. Acest eveniment este susținut de organizațiile internaționale, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății, Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor, Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură și Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Pe parcursul ultimilor doi ani, cazuri de rabie umană nu au fost înregistrate în Republica Moldova, iar numărul animalelor depistate cu rabie s-a diminuat semnificativ (de 4 ori). S-a micșorat, de asemenea și circulația virusului rabic în populația animalelor domestice.

Conform rapoartelor statistice, în instituțiile medico-sanitare teritoriale pe parcursul anului 2021 s-au înregistrat 4790 de persoane agresate de diferite categorii de animale, ce corespunde practic indicatorului respectiv pentru anii trecuți.

Potrivit specialiștilor, rabia poate fi prevenită în proporție de 100%. Mușcătura unui câine infectat reprezintă principala sursă de infecție în 99% din cazuri de rabie umană. Tratamentul profilactic este efectuat gratuit cu vaccin antirabic concentrat și, la necesitate, cu imunoglobulină specifică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
4,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sat
9
Sun
11
Mon
7
Tue
1
Wed
-1
Arhivă Radio Chișinău