În Republica Moldova este marcată Săptămâna internațională de prevenire a intoxicațiilor cu plumb

  • 24 Octombrie 2022 09:27
În Republica Moldova este marcată Săptămâna internațională de prevenire a intoxicațiilor cu plumb

/. În perioada 23-29 octombrie 2022, în Republica Moldova se va desfășura cea de-a X-a ediție a Săptămânii internaționale de prevenire a intoxicațiilor cu plumb: „Spuneți nu intoxicației cu plumb”.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), în această perioadă vor fi organizate mai multe acțiuni de informare și sensibilizare a populației privind riscurile expunerii la compușii plumbului și modalitățile de minimizare a acestora.

În acest context, specialiștii ANSP reiterează că plumbul este un element cu proprietăți toxice, inclus de OMS în lista celor zece substanțe chimice cu risc major pentru sănătatea publică, la moment nefiind stabilită o doză de expunere inofensivă pentru sănătatea umană.

Conform datelor Fondului Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF), fiecare al treilea copil are o concentrație de plumb în sânge peste limita valorilor admise, ceea ce denotă gravitatea acestei probleme majore de sănătate publică, întrucât expunerea la plumb are un impact mult mai accentuat în cazul copiilor. Sunt demonstrate efectele nefaste asupra dezvoltării neurocognitive sau comportamentale, afectând inclusiv sistemul nervos central, cardiovascular, gastrointestinal, reproductiv, hematologic, renal și imunologic.

Datele ANSP arată că în perioada anilor 2016-2021, în Republica Moldova au fost înregistrate 92 de cazuri de intoxicații acute cu vapori de vopsele, dintre care 19 cazuri în rândul copiilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău