În Republica Moldova crește numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă

  • 27 Februarie 2023 12:05
În Republica Moldova crește numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă

În Republica Moldova crește numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. 28 600 de oameni au statut de șomer, cu 700 de persoane mai mult comparativ cu anul trecut, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

Solicitat de IPN, directorul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Raisa Dogaru, a precizat că, odată cu ridicarea cheltuielilor pentru întreținere a apărut necesitatea de a căuta un loc de muncă pentru a putea face față scumpirilor. Mai greu își găsesc un loc d emuncă persoanele care nu dețin o profesie, cele cu vârsta de 50 de ani și peste și oamenii care trăiesc în localitățile rurale, deoarece locurile de muncă se află preponderent în mediul urban.

Raisa Dogaru a explicat că statutul de șomer este oferit persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, care întrunesc cumulativ mai multe condiții. Persoana trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 16 ani și vârsta stabilită pentru obținerea dreptului la pensie pentru limită de vârstă, să nu fie angajată la vreun loc de muncă și să fie aptă pentru prestarea unei munci. Solicitantul trebuie să nu studieze la o formă de învățământ cu frecvență și să caute activ un loc de muncă atât în mod individual, cât și prin intermediul subdiviziunii teritoriale, precum și trebuie să fie disponibilă să înceapă activitatea de muncă. Șomerii sunt înregistrați la subdiviziunea teritorială ANOFM. În cazul demisionării ulterioare, persoana poate să obțină statutul de șomer în mod repetat după trei luni de la pierderea acestuia.

Pentru a diminua șomajul și a crește gradul de ocupare e necesar să fie redusă munca la negru, care în trimestrul III 2022 a constituit 23,8% din totalul persoanelor ocupate care au avut un loc de muncă informal, spune Raisa Dogaru.

Ponderea tinerilor NEET, care nu sunt încadrați profesional și nici nu urmează niciun program educațional sau de formare, constituie 30%. E nevoie ca aceștia să fie atrași pe piața muncii. La fel ca și persoanele cu dizabilități. Pentru aceasta, r nevoie de dezvotarea antreprenoriatului social.

O importanță au obținut în ultimii ani măsurile pentru trecerea la noi forme de ocupare, precum angajarea cu orar atipic, angajarea provizorie, cu contract pe durată determinată, angajări specifice, stagii sau contracte de muncă de tipuri deosebite, create în cadrul politicilor recente de diminuare a somajului.

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă îi propune șomerului un loc de muncă pe o perioadă determinată, care corespunde pregătirii sau experienței profesionale a persoanei, stării de sănătate a acestuia și este situat în localitatea în care persoana își are domiciliul sau în afara ei la o distanță accesibilă. Persoana înregistrată cu statut de șomer este scoasă din evidență, pierzându-și statutul de șomer, în cazul refuzului neîntemeiat a două locuri de muncă corespunzătoare oferite de subdiviziunea teritorială la care este înregistrat.

Angajatorii prognozează pentru anul 2023 un deficit mare de specialiști în sănătate și asistență socială, informații și comunicații, învățământ și administrația publică și apărare. Pentru ocupațiile muncitorești se va resemți deficit de cusătorii în industria ușoară/confecțiilor, conducătorii auto, personalul din HoReCa.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
4,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
5
Fri
3
Sat
5
Sun
5
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău