În Republica Moldova a fost creată Academia de Securitate Cibernetică

  • 23 Decembrie 2022 14:40
În Republica Moldova a fost creată Academia de Securitate Cibernetică

Patru instituții-cheie din ecosistemul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor (TIC) al Republicii Moldova au semnat ieri, 22 decembrie, un Acord de Parteneriat privind înființarea Academiei de Securitate Cibernetică în cadrul Universității Tehnice din Moldova (UTM), cu investiții de zeci de milioane de lei, se arată în comunicatul instituției.

Agenția de Guvernare Electronică (AGE), Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), Proiectul Tehnologiile Viitorului finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Suedia, precum și UTM au recunoscut nevoia de a îmbunătăți procesul educațional, infrastructura și securitatea cibernetică a Moldovei. Părțile și-au asumat să îmbunătățească securitatea cibernetică în sectorul public și privat al Republicii Moldova; să creeze și să valorifice profesii de securitate cibernetică pentru studenți și tineri profesioniști; să investească în securitatea cibernetică ca a industrie cu potențial de creștere pentru țara noastră.

“Acordul de parteneriat încheiat de către cele patru instituții-cheie din ecosistemul TIC din Republica Moldova reprezintă un răspuns puternic privind constituirea unui spațiu cibernetic deschis și securizat, care ar putea spori încrederea cetățenilor în instrumentele și serviciile digitale. Necesitatea creării unei asemenea instituții este cauzată de lipsa acută de specialiști în securitate cibernetică, care ne pune în dificultate în fața atacurilor întețite în ultimul timp”, a declarat Viorel Bostan, rector al Universității Tehnice a Moldovei.

Prin lansarea Academiei de Securitate Cibernetică, precum și produsele de securitate disponibile în cadrul acesteia, instruiri în domeniul tehnologiei informației și securității cibernetice, membrii structurii vor urma acțiuni concrete care au obiectivul de a spori nivelul de informare/conștientizare și competențe în domeniul de securitate, dezvoltând cultura cibernetică la nivel național.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:3,6 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău