În regiunea transnistreană cursul valutar rămâne neschimbat

  • 23 Decembrie 2016 16:57
În regiunea transnistreană cursul valutar rămâne neschimbat

Cursul valutar în regiunea transnistreană rămâne neschimbat pe parcursul următoarelor câteva luni, iar rezerva de valută și aur în ultima perioadă s-a micșorat substanțial, a declarat guvernatorul așa-zisei Bănci Centrale din regiunea transnistreană, citat de IPN.

Noul bancher principal din regiunea transnistreană, Vladislav Tidva, a comunicat în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune „ТСВ”,  că la momentul actual rezervele de aur și valută din regiune înregistrează un deficit de 20 de milioane de dolari. Potrivit oficialului, la venirea la putere a liderului precedent de la Tiraspol, Evgheni Șevciuc, în decembrie 2011, acest indicator constituia minus 4 milioane de dolari. Un asemenea deficit enorm este determinat și de faptul că în ultimele câteva luni, cu acordul liderului precedent, Banca Centrală vindea valuta în afara pieței valutare, ceea ce contravine așa-zisei legislații transnistrene. 

Principalul bancher al regiunii a spus că din martie 2016 în regiunea transnistreană se înregistrează un deficit acut al valutei. La ultima licitație valutară care a avut loc la 14 decembrie Banca Centrală a vândut 50 de mii de dolari, în timp ce cererea echivala cu 53,3 milioane de dolari. Actualmente, sursa principală de acumulare a mijloacelor valutare este exportul energiei electrice din regiunea transnistreană în Moldova. Situația este agravată și de faptul că transferul de valută se face printr-o firmă intermediară, fondatorii căreia sunt cetățeni ai Republicii Moldova. Nu este exclus ca, pentru stabilizarea situației valutei, Transnistria să ceară ajutorul Rusiei, a declarat Tidva.

Guvernatorul așa-zisei Bănci Centrale a mai comunicat că în următoarele 2 luni, diapazonul de variație a cursului de schimb valutar va rămâne cel stabilit de legislativul din regiune – 11.0-11.3 ruble pentru un dolar american, însă odată cu adoptarea concepției privind politica bugetar fiscală, prevăzută pentru luna februarie, vor fi posibile modificări ale cursului de schimb al dolarului față de rubla transnistreana.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău