În raionul Ceadâr-Lunga este investigată pieirea în masă a albinelor

  • 13 Mai 2019 14:15
În raionul Ceadâr-Lunga este investigată pieirea în masă a albinelor

O comisie specială a efectuat astăzi investigațiile necesare, după ce mai mulți apicultori au semnalat cazuri de pieire în masă a albinelor în câteva localități din raionul Ceadâr-Lunga (UTA Gagauz-Yeri), transmite MOLDPRES.

Potrivit unui grup de apicultori din satele Tomai și Gaidar, raionul Ceadâr-Lunga, primele semne de pieire a albinelor au apărut săptămâna trecută, iar ieri aceștia au constatat că au pierdut aproximativ 70% din albine, care continuă să moară.

Apicultorii consideră că pieirea masivă a albinelor este cauzată de faptul că lanurile de rapiță și livezile din zonă au fost prelucrate cu insecticide, iar ei nu au fost preveniți, indică gagauzinfo.md, citat de moldpres.

Comisia, formată din reprezentanți ai Direcțiilor pentru securitatea alimentelor și sectorul agroindustrial din UTA Gagauz-Yeri, ai administrației locale și producătorilor agricoli, s-a deplasat astăzi la fața locului și a prelevat probele necesare. Acestea vor fi analizate în laboratoare speciale, iar în urma acestor proceduri vor fi identificate cauzele pierii albinelor și soluțiile care se impun.

Anterior, subdiviziunea de la Comrat a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor a prevenit agricultorii din autonomie să anunțe primăriile, precum și crescătorii de albine, când încep dezinsectizarea terenurilor agrare și livezilor, iar această prelucrare să fie operată doar după ce stupii cu albine au fost izolați în locuri sigure.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău