În R. Moldova vor fi testate mai multe soiuri de piersic și cais

  • 17 Mai 2021 11:55
În R. Moldova vor fi testate mai multe soiuri de piersic și cais

Asociația Moldova Fruct, în parteneriat cu proiectul „Livada Moldovei” și Centrul de cercetare al producției vegetale din Cesena (Italia), au lansat o inițiativă care va permite testarea în țara noastră a mai multor soiuri de piersic plat și cais, transmite MOLDPRES.

Pentru aceasta, potrivit sursei citate, au fost selectate 14 soiuri care vor fi testate în condițiile regiunilor de sud și centru ale țării. Platimoon, Oriola, Sweet Cap, Ufo, Alissa sunt doar o parte din soiurile care au fost selectate cu ajutorul partenerilor italieni, fiind plantate pe terenurile a două întreprinderi membre ale Asociației Moldova Fruct.

„Moldova nu dispune în prezent de capacități de cercetare și testare a soiurilor noi, iar producătorii sunt nevoiți să testeze diferite soiuri de fructe în condiții de producție și deseori riscă cu investiții. Am decis să facem primii pași în domeniul testării, pentru ca oamenii să vadă în practică cum se comportă diferite soiuri de piersic și cais, iar ulterior să ia decizia corectă”, a explicat Eugeniu Bumacov, specialist în agrobusiness în cadrul Moldova Fruct.

Specialiștii afirmă că, pentru moment, există o piață de desfacere pentru toate speciile de fructe, însă trebuie să fie selectate soiurile moderne care fac față cerințelor de piață. Conform experților, domeniul de cercetare din țara noastră a rămas în urmă și este necesară o reformare, de rând cu renovarea altor sectoare, dar și a cadrului legislativ. Toate aceste procese necesită timp, însă sectorul horticol are nevoie de soluții acum, de aceea asociația împreună cu partenerii au întreprins primii pași pentru a oferi aceste soluții producătorilor.

„Asociația invită reprezentanții instituțiilor de cercetare să vină cu recomandări. Suntem recunoscători producătorilor care s-au oferit ca voluntari pentru a testa soiurile pe terenurile lor. În următoarea perioadă, toată experiența căpătată va fi împărtășită în cadrul seminarelor pe care le organizăm pentru membrii noștri, precum și pentru toți producătorii interesați”, a conchis Iurie Fală, directorul executiv al Asociației Moldova Fruct.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău