În R. Moldova va fi creat Registrul de stat al companiilor din domeniul urbanismului și construcțiilor

  • 18 Octombrie 2023 13:57
În R. Moldova va fi creat Registrul de stat al companiilor din domeniul urbanismului și construcțiilor

Pentru prima dată în Rep. Moldova va fi creat Registrul de stat al companiilor din domeniul urbanismului și construcțiilor. Acesta va fi gestionat de către Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică. Noul Cod al Urbanismului și Construcțiilor, care va cuprinde toate legile și actele normative din domeniu, a fost făcut public de către ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, transmite Radio Chișinău.

Principalele prevederi ale codului se referă la anularea conceptului de autorizare tacită, simplificarea procedurii de emitere a certificatului de urbanism pentru proiectare și a autorizației de construire/desființare, în cazul localităților cu o populație de până la 3.000 de locuitori, potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. De procedura simplificată vor beneficia aproximativ 679 de localități, adică aproximativ 1,5 milioane de locuitori. Andrei Spînu.

„Codul urbanismului și al construcțiilor va promova transparența și integritatea în procesul de construcție, reducând riscul corupției și sporind încrederea publică în autoritățile locale și guvernamentale. Va contribui la crearea comunităților bine planificate și bine amenajate, nu în ultimul rând, va crea un mediu favorabil pentru investitori și condiții mai bune de viață pentru cetățenii țării noastre”, a spus Spînu.

Deputatul PAS, Vasile Grădinaru, afirmă că noul cod va preveni apariția construcțiilor ilegale.

„În primul rând, vorbim despre asigurarea unui cadru normativ necesar eliberării actelor permisive. Avem un număr mic de specialiști care pot lucra la documentația de urbanism și urmează să lucrăm și la acest aspect. Am inițiat un proiect pentru modificarea art. 257 din Codul Penal. Astfel, va fi sancționată penal construcția fără acte permisive pentru întreg ciclul apariției construcției neautorizate, începând cu elaborarea proiectului, avizarea acestuia, autorizarea, executarea lucrărilor și exploatarea”, a menționat Grădinaru.

Codul urmează să fie prezentat pe 19 octombrie în Parlamentul Republicii Moldova pentru aprobare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău