În R. Moldova va avea loc Ziua Națională a Portului Popular

  • 25 Iunie 2021 12:19
În R. Moldova va avea loc Ziua Națională a Portului Popular

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) organizează duminică festivitatea consacrată Zilei Naționale a Portului Popular, ediția 2021, cu genericul ”Cu MândrIE, Dor de IE”, informează MOLDPRES.

În cadrul evenimentului, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală va expune costume tradiționale moldovenești din zonele etnografice Nord, Centru și Sud. Costume ale etniilor din Republica Moldova vor fi expuse de către Asociația Obștească Casa Germană Hoffnung, Muzeul Patrimoniul Cultural al orașului Taraclia, Muzeul Istoric Regional Comrat, Casa Portului Popular Casa Cristea  și Complexul de Meșteșuguri  Arta Rustică, satul Clișova Nouă, raionul Orhei, notează sursa citată.

Potrivit Ministerului de resort, festivitatea va fi însoțită de recitaluri ale Orchestrei de Muzică Populară ”Folclor” a Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”. În scenă vor mai evolua Ansamblul folcloric ”Hora”, Ansamblul etnofolcloric ”Moștenitorii”, Ansamblul ”Crenguța de Iederă” și Maria Iliuț, formația Geta Burlacu Band.

De asemenea, Asociația ”Șezătoare Basarabia”, studenții de la Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă” și Academia de Teatru, Muzică și Arte Plastice vor prezenta colecțiile de costume tradiționale și cele inspirate din tradiția populară. Totodată, pentru public, vor fi organizate concursuri interactive. Cei prezenți vor avea ocazia să participe și la ateliere de creație, să procure piese inedite de la iarmarocul meșterilor populari și să viziteze Grădina Botanică a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală.

Evenimentul va avea loc la sediul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, str. Mihail Kogălniceanu, 82, între orele 11.00 – 16.00.

În acest an, evenimentul este organizat în contextul elaborării și depunerii de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova și Ministerul Culturii al României, pe 29 martie curent, a dosarului Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova spre a fi înscris în Lista Reprezentativă UNESCO. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
4,24
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:2,57 m/s
Mon
7
Tue
7
Wed
7
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău