În R. Moldova sunt în vigoare două atenționări Cod galben de incendii și de caniculă. Fermierii se confruntă cu o secetă severă care afectează cel mai mult legumicultura și pomicultura

  • 04 Iulie 2023 12:51
În R. Moldova sunt în vigoare două atenționări Cod galben de incendii și de caniculă. Fermierii se confruntă cu o secetă severă care afectează cel mai mult legumicultura și pomicultura

În Republica Moldova sunt în vigoare două atenționări Cod galben de incendii și de caniculă, prima fiind valabilă până pe 5 iulie, iar a doua – până pe 7 iulie, anunță Serviciul Hidrometeorologic de Stat. În același timp, din cauza caniculei și a insuficienței precipitațiilor, fermierii se confruntă cu o secetă severă care afectează, cel mai mult legumicultura și pomicultura. Din cauza temperaturilor ridicate, a crescut și capacitatea de acumulare a poluanților în aer, în special în municipiile Chișinău și Bălți, potrivit specialiștilor, transmite Radio Chișinău.

Daunele cauzate de perioada secetoasă a acestui an se va resimți în pomicultură, legumicultură dacă agricultorii nu au investit în sisteme de irigare a terenurilor, a spus pentru Radio Chișinău directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor din Moldova, Vasile Mîrzencu.

„Umiditatea este în mare deficit și recolta va fi diminuată în cantitate și la porumb, și la floarea soarelui, dar chiar și la grâu a avut porniri foarte bune, dar dacă nu a avut în perioada împlinirii bobului ploițele, spicul poate fi ușor, nu suficient de plin. Acei care au reușit totuși în această situație grea de criză financiară să investească în îngrășăminte, în irigații, au salvat în bună parte situația”, a spus Mîrzencu.

Lipsa îndelungată a precipitațiilor în perioada de caniculă cauzează incendii, motiv pentru care a fost emis Cod galben, a spus pentru Radio Chișinău, Ghenadie Roșca, șeful secției Prognoze meteo din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat.

„Cu toate că am avut precipitații, dar acestea au fost cantitativ foarte puține, și undeva local au fost cantități mai puternice, acest lucru nu a influențat foarte mult pe întreg teritoriul țării, și din acest motiv am emis  de o perioadă îndelungată cod galben – pericol de incendiu, acest cod se va menține și în următoarele zile, luând în considerare chiar dacă ne așteptăm la instabilitate atmosferică, precipitațiile nu sunt atât de multe să acopere lipsa de umiditate în sol. Au fost emis și un cod galben de caniculă, care se va menține până pe data de 7 iulie. Temperaturile vor oscila între 33 – 35 de grade Celsius în cea mai mare parte a teritoriului”, a menționat Roșca.

Tot din cauza temperaturilor înalte, capacitatea de acumulare a poluanților în aer este foarte înaltă, atenționează într-un comunicat de presă Agenția de Mediu.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:6,69 m/s
Tue
18
Wed
14
Thu
15
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău