În R. Moldova se înregistrează DEFICIT de vaccin antigripal

  • 24 Noiembrie 2015 19:03
În R. Moldova se înregistrează DEFICIT de vaccin antigripal

Deși o campanie de vaccinare împotriva gripei urma să înceapă încă în luna octombrie, vaccinurile sunt un lux în policlinicile din țară.

Și asta în condițiile în care rezultatele licitației repetate pentru procurarea a 50 de mii de doze de vaccin, care a avut loc pe 23 noiembrie, sunt încă neclare, iar Ministerul Sănătății este în așteptarea unui lot, promis de Organizația Mondială a Sănătății.

Situația pe piața vaccinurilor antigripale în Republica Moldova rămâne incertă după ce licitația pentru achiziționarea unui lot de 50 de mii de doze a eșuat. Potrivit vicedirectorului Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, Diana Grosu-Axenti, ofertele propuse în cadrul primei licitații au fost respinse, deoarece vaccinurile nu ar fi corespuns normelor și standardelor de calitate, impuse de Organizația Mondială a Sănătății, iar rezultatele licitației repetate urmează a fi făcute publice până la finele acestei săptămâni.

„La prima licitație vaccinurile nu au corespuns celor mai bune practici mondiale privind precalificarea OMS, această precalificare fiind o cerință care de fapt este un garant a ceea că vaccinul este de calitate bună. Acum o comisie specială studiază ofertele propuse în cadrul licitației repetate, iar până la finele săptămânii vom veni cu un răspuns concludent în acest sens”, adeclarat Diana Grosu-Axenti.

În același timp, potrivit datelor Ministerului Sănătății, circa 100.000 de doze de vaccin antigripal, donate de OMS, ar urma să ajungă în Republica Moldova la începutul lunii viitoare.

Medicii spun însă că pentru a avea efect, vaccinul antigripal urmează să fie administrat cu cel puțin o lună înaintea valului de îmbolnăviri, care în Republica Moldova este înregistrat de obicei, la începutul lunii decembrie. Altfel, a declarat pentru Radio Chișinău  medicul infecționist Ion Mutelică, administrarea vaccinului devine inutilă.

„În condițiile Republicii Moldova cel mai optimal ar fi de administrat vaccinul antigripal în luna octombrie. Virușii gripali ajung în Moldova în luna noiembrie, iar maximul de cazuri de infecție se înregistrează la finele lui decembrie-începutul lui ianuarie. Dacă primele cazuri de gripă apar în decembrie, nu vom face față infecției”, a mărturisit Ion Mutelică.

De notat că în sezonul rece trecut, peste 2500 de oameni s-au îmbolnăvit de gripă, iar 15 dintre ei au murit, ca urmare a complicațiilor provocate de virus.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău