În R. Moldova a fost lansată o campanie de luptă împotriva traficului de ființe umane

  • 18 Octombrie 2019 16:22
În R. Moldova a fost lansată o campanie de luptă împotriva traficului de ființe umane

La Chișinău a fost lansată vineri, 18 octombrie, campania națională „Săptămâna de luptă împotriva traficului de ființe umane”.

În cadrul acesteia, vor fi organizate mai multe acțiuni privind combaterea fenomenului și informarea populației despre pericolele acestuia, transmite MOLDPRES.

Astfel, pe parcursul unei săptămâni, în țara noastră vor fi desfășurate mese rotunde, dezbateri și lecții publice, expoziții, ateliere de lucru și sesiuni de instruire. Participanții la acestea vor face schimb de experiență, vor fi instruiți și vor analiza istorii reale ale victimelor traficului de ființe umane.

Secretarul general al Guvernului, Andrei Spînu, a declarat la lansarea campaniei că traficul de ființe umane rămâne a fi o problemă globală și reprezintă una dintre cele mai grave infracțiuni, care afectează viața a milioane de oameni. Potrivit lui Spînu, în ultimii ani, țara noastră a depus eforturi considerabile pentru a combate acest fenomen, dar este nevoie în continuare de acțiuni concrete în acest sens. Oficialul a mai adăugat că statisticile relevă o creștere a numărului victimelor identificate ale traficului de ființe umane, inclusiv datorită mobilizării eforturilor autorităților. Mai exact, în anul 2018 au fost identificate 305 victime adulte, comparativ cu 201 victime în 2017.

La rândul său, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco, a opinat că fenomenul traficului de ființe umane afectează populația la nivel global, iar țările lumii trebuie să-și asume eforturi comune pentru a lupta cu acest flagel. Potrivit ministrului, de la începutul anului curent, în Republica Moldova au fost repatriate 16 victime ale traficului de ființe umane, 14 dintre care sunt copii.

Șeful Misiunii Organizației Internaționale a Muncii în Republica Moldova, Lars Lonnback, a comunicat că în prezent se atestă un nivel mai înalt de conștientizare despre fenomenul traficului de ființe umane, „care reprezintă sclavia modernă”. „Este de neperceput când vezi că un om are un preț atât de mic”, a spus oficialul.

Potrivit procurorilor, de la începutul anului curent au fost condamnate 41 de persoane acuzate de trafic de ființe umane și 10 persoane acuzate de trafic de copii. Totodată, au fost confiscate 1,5 mln de lei de la persoanele acuzate de comiterea unor asemenea infracțiuni și aplicate sechestre pe bunuri și mijloace financiare în sumă de peste 14 mln de lei.

Campania națională a fost lansată în contextul marcării, la 18 octombrie, a Zilei Europene de luptă împotriva traficului de ființe umane.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău