În R. Moldova a fost lansată campania „Fără plastic mă simt fantastic”

  • 05 Iulie 2021 12:39
În R. Moldova a fost lansată campania „Fără plastic mă simt fantastic”

Republica Moldova s-a alăturat mișcării globale Plastic Free July 2021 și a lansat astăzi campania „Fără plastic mă simt fantastic”. Evenimentul a avut loc în cadrul unei conferințe tematice, la care au fost discutate cele mai actuale probleme în domeniu, transmite MOLDPRES.

Scopul campaniei este de a mediatiza și a promova bunele practici în lupta cu deșeurile din plastic. În context, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) îndeamnă cetățenii și societatea civilă să-și unească eforturile în vederea reducerii plasticului în activitățile cotidiene.

„Reducerea deșeurilor de plastic reprezintă o prioritate complexă pentru autoritățile statului. Preocuparea de bază a organismelor naționale de protecție a mediului este să punem bazele unei noi economii a materialelor plastice, să transformăm tendințele sociale prin promovarea sustenabilității și să identificăm soluții inteligente de reciclare și valorificare a deșeurilor de plastic, întrucât materialele reciclate înlocuiesc materialele noi, iar necesitatea extracției sau producerii materiei prime noi va fi redusă, precum și va fi minimizat impactul negativ asupra ecosistemelor”, a declarat Svetlana Bolocan, șef de direcție la MADRM.

Campania “Fără plastic mă simt fantastic” se va desfășura în perioada iulie-septembrie 2021 și va cuprinde diferite activități și concursuri, elaborate pentru a spori conștientizarea populației privind consumul rațional și corect a produselor din plastic, beneficiile colectării separate, impactul articolelor din plastic asupra sănătății, precum și tranziția spre o economie circulară și sustenabilă.

Evenimentul este organizat cu suportul financiar al Uniunii Europene, de către  Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Conform datelor statistice, cantitatea de plastic crește substanțial de la un an la altul. Volumul de plastic înregistrat în ultimul deceniu îl depășește pe cel produs într-un secol. Doar în anul 2019 au fost produse 465 de milioane tone de plastic, cu 30% mai mult comparativ cu anul 2018. Țările în curs de dezvoltare, precum Republica Moldova, în pofida instrumentelor legale elaborate, întâmpină dificultăți la capitolul organizării unui sistem de management eficient al deșeurilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău