În primul weekend din martie se așteaptă vreme caldă și ploi

  • 07 Martie 2020 11:11
În primul weekend din martie se așteaptă vreme caldă și ploi

Meteorologii prognozează pentru acest sfârșit de săptămână soare, temperaturi generoase, iar duminică ploi, transmite MOLDPRES.

Conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), pe parcursul zilei de sâmbătă, 7 martie, în țară se așteaptă până la 19 grade Celsius, ziua, și 4-7 grade noaptea.

Duminică, 8 martie, când este sărbătorită Ziua Internațională a Femeii, mercurul termometrelor va indica cu câteva grade mai puțin, încadrându-se între 10 și 15 grade Celsius. Totodată, duminică, pe întreg teritoriul țării se așteaptă ploi.

Primele zile ale lunii martie sunt numite babe, în credința populară. Există obiceiul ca între 1 și 9 martie fiecare om să-și aleagă câte o zi, adică o „babă”, care îi va arăta cum va fi anul respectiv pentru el, în funcție de vreme. Se spune că dacă afară este frig și întunecat, va fi un an mai prost, dar dacă în ziua aleasă va fi cald și soare, atunci va fi un an bun. Zilele babelor se încheie pe 9 martie, când se crede că vin moșii și căldura.

Babele de primăvară mai sunt cunoscute și sub numele de zilele Babei Dochia. Ori de câte ori serbăm Babele vom celebra, de fapt, trecerea de la iarnă la vară. Primele zile din luna martie sunt considerate schimbătoare, unele fiind prea călduroase, iar altele friguroase. Etnografii spun că tradiția „babelor” a apărut din mitul Babei Dochia, unul din cele mai importante în cultura națională.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:79 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău