În primele opt luni ale anului curent, peste 8000 de pacienți au beneficiat de operații gratuite de cataractă

  • 10 Octombrie 13:42
În primele opt luni ale anului curent, peste 8000 de pacienți au beneficiat de operații gratuite de cataractă

Circa 8000 de operații de cataractă, în valoare de totală de aproape 102 milioane de lei, au fost efectuate în primele opt luni ale anului. Datele au fost făcute publice de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) în contextul marcării Zilei Mondiale a Vederii, comunică MOLDPRES.

Potrivit CNAM, Ziua Mondială a Vederii, care este marcată în a doua zi de joi a lunii octombrie, este o oportunitate de a evidenția importanța protecției ochilor și a vederii, de a crește gradul de conștientizare cu privire la deficiența vederii și a orbirii și de a promova îngrijirea ochilor și a vederii.

Tema din acest an a Zilei Mondiale a Vederii  – „Copii, iubiți-vă ochii” și atrage o atenție specială asupra sănătății oculare a copiilor.

Conform sursei citate, verificările regulate ale vederii pot ajuta la identificarea problemelor într-un stadiu incipient. Restabilirea vederii unei persoane cu o pereche de ochelari sau cu ajutorul operației de cataractă este printre cele mai cu impact intervenții de sănătate asupra sporirii calității vieții unei persoane.

Solicitat de agenție, medicul Eugenia Oprea a menționat că părinții, îngrijitorii și educatorii au un rol important în protejarea vederii copiilor. Ea a îndemnat părinții să opteze pentru jocuri sau plimbări afară și să limiteze aflarea copiilor, în special a celor foarte mici în fața ecranelor. Specialistul a menționat că în ultima perioadă tot mai mulți micuți au deficiențe de vedere și necesită ochelari.

Potrivit CNAM, în țara noastră accesul la servicii de diagnosticare și tratament a afecțiunilor oculare este gratuit. Pacienții beneficiază de servicii medicale de urgență, primare, cele de ambulatoriu și spitalicești, servicii de reabilitare a persoanelor slab văzătoare și servicii de înaltă performanță.

Persoanele asigurate care suferă de scăderea progresivă a vederii prin pierderea calității cristalinului au acces la operații gratuite de cataractă. Mai mult de 9000 de persoane au beneficiat în anul 2023 de operații de cataractă efectuate de instituțiile medicale contractate de CNAM, cu peste două mii mai multe în comparație cu 2022. Pentru anul 2024, CNAM a contractat un număr suplimentar de operații de cataractă, astfel încât numărul total al acestora depășește 11 500.

De asemenea, pentru tratamentul glaucomului, din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală sunt compensate opt medicamente. În primele nouă luni ale anului curent, persoanele cu glaucom au beneficiat de preparate compensate în valoare de peste 16 milioane de lei.

Medicii îndeamnă populația să acorde o atenție deosebită menținerii sănătății vederii, respectând sfaturile oftalmologilor: controlul oftalmologic regulat; cunoașterea istoricului bolilor oculare în familie; purtarea ochelarilor de protecție UV, inclusiv în timpul activităților cu factor de risc; odihna periodică a ochilor (la fiecare 20 de minute se recomandă ridicarea privirii de la calculator sau de la documente și examinarea orizontului timp de 20 de secunde); respectarea modului sănătos de viață – controlul greutății corporale, al tensiunii arteriale și glicemiei, precum și o alimentație echilibrată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:77 %
Vint:1,03 m/s
Fri
20
Sat
14
Sun
12
Mon
13
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău