În prezent, rețelele sociale reprezintă cel mai mare pericol de dezinformare / Opinie

  • 09 Decembrie 2022 08:32
În prezent, rețelele sociale reprezintă cel mai mare pericol de dezinformare / Opinie

Deputații guvernării în colaborare de reprezentanții societății civile își propun elaborarea unui proiect de lege care să combată dezinformarea și să reglementeze domeniul online. Atât parlamentarii, cât și reprezentanții ong-urilor spun că documentul trebuie să mențină un echilibru între securizarea spațiului informațional și libertatea de exprimare, notează IPN.

În contextul războiului din Ucraina și a avalanșei de dezinformare care s-a abătut asupra spațiului informațional al Republicii Moldova, guvernarea vine cu un proiect ce are menirea de a stopa răspândirea știrilor false și a informațiilor propagandistice.

Reprezentanții societății civile spun că trebuie interzisă și sancționată doar răspândirea falsurilor care atentează la securitatea statului. Potrivit experților, domeniul online a depășit cu mult presa tradițională la capitolul dezinformare, iar la reglementarea spațiului online trebuie să se țină cont de drepturile fundamentale ale omului.

„Dacă ne uităm al Barometrul Opiniei Publice vedem date incredibile, când o treime din cetățenii acestei țări găsesc o justificare pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, găsesc justificare faptului că Rusia ucide civili. Aceste date sunt un efect clar al propagandei și nu e vorba doar de mass-media. Oamenii demult nu se informează din sursele tradiționale mass-media. În prezent, rețelele sociale sunt cel mai mare pericol de dezinformare, canalele de Telegram și alte platforme prin intermediul cărora se diseminează aceste dezinformări. Convingerea mea este că trebuie sancționate doar acele falsuri care pot duce la destabilizări sociale sau atentează la securitatea statului”, a spus directorul executiv Asociației Presei Independente, Petru Macovei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău