În premieră pentru Republica Moldova, moneda euro a ajuns la același curs cu dolarul american

  • 12 Iulie 2022 10:16
În premieră pentru Republica Moldova, moneda euro a ajuns la același curs cu dolarul american

În premieră în Republica Moldova, cursul euro a ajuns la egalitate cu cel al dolarului. 1 Euro = 1 USD. Banca Națională a Moldovei a stabilt pentru astăzi, 12 iulie, un curs de 19,47 lei pentru un euro și de 19,26 pentru un dolar american.

Specialiștii economici spun că prăbușirea monedei euro în fața dolarului american este un efect foarte serios al crizei cu care se confruntă omenirea, scrie Bani.md.

Teoretic, deprecierea monedei euro face prețurile din afara zonei euro mai competitive și deci stimulează exporturile de bunuri și servicii europene în străinătate.

Însă efectul pozitiv poate fi contracarat de creșterea prețurilor la materiile prime, ca urmare a războiului din Ucraina, în special asupra țărilor a căror economie este bazată pe exporturi, cum este Germania.

În ceea ce privește rambursarea datoriilor țărilor europene, impactul este mai puțin evident.

Un ritm mai susținut de creștere economică poate „facilita rambursarea datoriei”, explică Isabelle Mejean, profesoară la Sciences Po. Însă numai cu condiția ca piețele financiare să considere obligațiunile europene suficient de sigure, iar dobânzile să rămână scăzute.

Însă pentru țările care au emis obligațiuni în dolari, o depreciere a valorii euro în raport cu dolarul le majorează costul rambursării datoriilor.

Prin alimentarea inflației, deprecierea monedei euro ar putea incita Banca Centrală Europeană (BCE) să majoreze mai rapid dobânzile. Instituția se pregătește să majoreze costul creditului în luna iulie, pentru prima dată în ultimii 11 ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău