În premieră, medicii de familie  din Republica Moldova vor putea profesa individual

  • 21 Iulie 2018 10:59
În premieră, medicii de familie  din Republica Moldova vor putea profesa individual

Medicii de familie  din Republica Moldova vor putea profesa individual, după modelul european, potrivit unor amendamente legislative aprobate vineri, 20 iulie a.c., de către Guvern. Medicii de familie vor putea avea libera practică în una din formele prevăzute de lege sau ca angajat la un prestator de servicii medicale sau farmaceutice.

Finanțările vor fi oferite în funcție de numărul de pacienți, dar și de serviciile prestate suplimentar. Astfel, ”va exista mai multă responsabilitate”, potrivit unui comunicat de presă al executivului care subliniază că ”medicii vor fi interesați să acorde servicii de calitate, ca să aibă mai mulți pacienți care li se vor adresa, dat fiind faptul că pacienții au dreptul să își aleagă singuri medicul de familie”.

În ceea ce privește practica medicului de familie aceasta va fi atribuită în bază de concurs organizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Un medic de familie va putea fi titularul unei singure practici.

Printre elemente noi se regăsește posibilitatea de acordare în comodat de către autoritățile publice locale a spațiilor (în incinta instituțiilor medico-sanitare publice sau a altor spații), precum și a bunurilor necesare pentru desfășurarea activității prestatorilor de asistență medicală primară.

O altă noutate se referă la absolvenții studiilor postuniversitare de rezidențiat și ai învățământului mediu medical și farmaceutic, care se angajează în localitățile rurale. Indiferent de statutul juridic al instituției în care se angajează, tinerii specialiști vor beneficia de înlesniri.

Libera practică va exista în paralel cu sistemul existent. Implementarea proiectului ”va asigura condiții mai bune de activitate pentru medicii de familie, va optimiza cheltuielile sistemului de sănătate și va îmbunătăți calitatea serviciilor medicale”, se mai arată în comunicatul citat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,29
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău