În premieră, bombardiere americane în Suedia pentru exerciții militare

  • 21 Iunie 2023 19:30
În premieră, bombardiere americane în Suedia pentru exerciții militare

Ținută în continuare la porțile NATO, Suedia găzduiește pentru prima oară în istoria sa modernă două bombardiere americane pentru exerciții militare, a anunțat miercuri Ministerul suedez al Apărării, potrivit Agerpres.

La 19 iunie, două bombardiere strategice B-1B Lancers au aterizat pe aeroportul Luleĺea Kallax, în nordul țării.

"Suntem pe cale să efectuăm un exercițiu comun" mobilizând forțe aeriene și terestre, a declarat o purtătoare de cuvânt a forțelor aeriene, Louise Levin, fără a preciza durata acestuia.

"În aceste timpuri incerte și în perspectiva unei aderări la NATO, partenerii solizi sunt esențiali", subliniază Ministerul Apărării suedez într-un comunicat, salutând un "eveniment istoric".

Deși are încă din iunie 2022 statutul de "invitat", Suedia mai are nevoie să obțină ratificarea aderării sale de către doi din cei 31 de membri ai Alianței Nord-Atlantice, Turcia și Ungaria.

Doar membrii cu drepturi depline beneficiază de protecția celebrului Art.5 al NATO, care menționează că un atac împotriva unui membru ar fi considerat ca un atac împotriva tuturor.

Tabăra occidentală, în special SUA, exercită presiuni asupra Ankarei să dea undă verde aderării Suediei.

La începutul lunii iunie, Suedia s-a declarat pregătită să primească baze temporare ale Alianței pe teritoriul său chiar înaintea intrării sale efective în NATO.

"Guvernul a decis că forțele armate suedeze ar putea face pregătiri cu NATO și cu țări ale NATO pentru a permite viitoare operațiuni comune", scrisese premierul Ulf Kristersson într-un editorial comun împreună cu ministrul apărării Pal Jonson.

Kristersson subliniază că prezența trupelor NATO ar fi un factor de descurajare pentru Rusia. Luni, o comisie suedeză compusă din responsabili politici de toate orientările și experți a apreciat că în contextul invaziei ruse în Ucraina un atac militar împotriva Suediei nu poate fi exclus.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău